ГрадътЖивотЗабавлениеИмоти в ПловдивНовини

Строежът на жилища в Пловдив нарасна с 84%

Тонове бетон пълзят към Гребния канал

В опасност ли са „белите дробове“ на града

През първото тримесечие на годината в Пловдив е започнало строителството на нови 713 апартаменти и еднофамилни къщи, съобщават от Националния статистически институт. За сравнение, през същия период на 2020г., издадените разрешителни са били едва 387, което е ръст с над 84% на годишна база.

Същевременно, според обобщени данни на агенциите за недвижими имоти в града, ако през последните години новодомците в Пловдив са се заселвали предимно в районите „Южен” и „Тракия”, то напоследък хит е районът около Гребната база и по-конкретно зоната в радиус на около 200-300 м. от зоологическата градина и Розариума, която се превръща във все по-модерен жилищен квартал. Според експерти обаче, презастрояването на района тепърва предстои, тъй като според одобрените устройствени планове, тази част на парка е предвидена именно за застрояване, а земята е върната на наследниците и е изцяло частна. А този факт е особено притеснителен, тъй като масивите около Гребната база са т. нар. „бели дробове“ на Пловдив, който в последните години е сред градовете с най-мръсен въздух в страната.

И въпреки че голяма част от терените в района са разпокъсани – все още има както общинска, така и частна собственост, от жизнено значение за пловдивчани е общинската администрация да обедини собствеността, ако иска да запази един от малкото останали паркове на Пловдив. В противен случай в близко бъдеще ще ни остане единствено сива урбанизирана територия, тежък автомобилен трафик и влошени параметри на въздуха. А това е убийство на собствените ни деца и внуци. Изборът е между хубав зелен европейски град и бетонно гето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина