АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Архивите разказват: 109 години от рождението на Борис Христов

Преди години на 18 май едноименният мъжки хор пееше в негова памет пред родния му дом

На днешния ден се навършват 109 години от рождението на Борис Кирилов Христов. Той е определян е като един от най-великите оперни изпълнители на XX век.

Световният български бас дълги години работи на големите италиански сцени, където получава признание.

Борис Христов е роден на 18 май 1914 г. в Царство България в сърцето на града под тепетата. Твърди се, че той е проплакал във вкопан етаж от къща на ул. „Велико Търново“ № 47 и проходил в задния ѝ двор. Тя съществува и до днес, но се нуждае от спешен ремонт.

На фасадата е поставена малка възпоменателна плоча и барелеф на певеца, който умира на 28 юни в Рим.

По-възрастните пловдивчани си спомнят как всяка година на рождения му ден – 18 май, мъжкият хор, носещ неговото име се е изправял пред въпросната къща и изпявал 2-3 песни от репертоара си в памет на великия бас.

„Тази традиция се спазваше, най-вече по време на областният управител Тодор Петков. След това все по-рядко, а от 2014-та година насам не се е случвала“, разказва И. Константинов пред Под тепето.

Същият дом бе окичен с цветя за последно по повод 100-годишнината от рождението на оперния ас, прославил България по целия свят.

Архивите разказват, че постройката започва историята си десет години след Освобождението.

Историята на рода и къщата може да видите ТУК.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина