Новини

Списание „Тайм“ прави паралел между Зеленски и Хитлер

Проверка на БНР

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за „Личност на годината“ от американското списание „Тайм“ предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието „Личност на годината“ е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.

Изглежда, че званието „Личност на годината“, което списанието дава всяка година, се възприема противоречиво – или с негативни нюанси, или пък свързано категорично с добродетели и постижения. Прави се връзка между отличените през годините личности, с което се обяснява изборът им.

Твърдение: Списание „Тайм“ прави паралел между Зеленски и Хитлер, обявявайки ги за „Личност на годината“ през 2022 и през 1938 г.

Какви са критериите за избор на „Личност на годината“?

В специална статия от редакцията на „Тайм“ обясняват, че всяка година медията посочва личността или личностите, които са имали най-голямо влияние в света през последните 12 месеца. Тоест титлата откроява най-влиятелните личности или явления, които оформят света – за добро или за лошо. Или както през 1998 г. отговорният редактор на изданието уточнява – признанието е за „човека или хората, които най-много са повлияли на новините и живота ни – за добро или лошо, и въплъщават в себе си важните през годината неща“.

Първата „личност на годината“ през 1927 г. е американският пилот Чарлз Линдберг, който първи прелита без кацане над Атлантическия океан със своя самолет. След това носителите на отличието са предимно политици, сред тях три пъти е избиран американският президент Франклин Делано Рузвелт, емблематичният Махатма Ганди, британският премиер Уинстън Чърчил и много други. В списъка присъстват и руски лидери – Никита Хрушчов, Юрий Андропов, Михаил Горбачов, Владимир Путин. Отличени са били президентите на САЩ Джордж У. Буш, Бил Клинтън, Барак Обама, Доналд Тръмп, както и основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс. „Тайм“ отбелязва влиянието и на персоналния компютър през 1982 г. и протестиращия през 2011 г. През 2004 г. „Личност на годината“ става „Ти“ (You) – тоест всички ние.

Изборът на „Тайм“ на хората с най-голямо влияние не винаги е в тяхна чест. Адолф Хитлер е „Личност на годината“ през 1938 г., което се обявява с корица, на която е изобразен като малка фигура, обърната с гръб, свиреща на орган. Заглавието на корицата е „От нечестивия органист, химн на омразата.” Изданието описва като Хитлер „най-голямата заплашителна сила, пред която демократичният, обичащ свободата свят е изправен днес“.

Решението украинският президент Володимир Зеленски да бъде „Личност на годината“ за 2022 г. редакторите на списанието обясняват с неговото най-глобалното влияние през годината, като е ръководил Украйна в защитата ѝ от руската инвазия.

„Независимо дали битката за Украйна изпълва човек с надежда или страх, Зеленски оживи света по начин, по който не сме виждали от десетилетия“, пише „Тайм“ за лидера на Украйна.

Заключение

Твърдението, че списание „Тайм“ с избора си за „Личност на годината“ за 2022 г. прави паралел между украинския президент Володимир Зеленски и Адолф Хитлер, също „Личност на годината“ през 1938 г., е НЕВЯРНО. Изданието избира личностите на годината заради влиянието, което оказват през нея – в положителна или негативна посока. Няма връзка и между отделните личности, което да обяснява избора им. Това показва и самият списък с личности на годината от 1927 г. насам:

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина