Новини

Шаламанов: Кризите у нас се стоварват върху армията

Консултативна среща, която премиерът свика, отклонява фокуса на правителството от реалните заплахи и рискове, които нямат пряка връзка с агресията на Русия

Поради неумението да се управляват кризи накрая те се стоварват върху армията – бежанска криза, наводнения, пожари, пандемия

„Целта на войната от гледна точка на Владимир Путин е крайно неясна. Русия не може да спечели тази война, но не знаем какви безумия може да извърши Путин. Това е най-големият риск. Обявената мобилизация цели допълнително да смачка хората в Русия. Всички недоволни ще бъдат или пратени на фронта, за да загинат, или пратени в затворите, или ще бъдат принудени да станат дезертьори, изгнаници в чужбина“.

Това каза пред БНР военният експерт Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната.

И допълни, че елитът в Русия е създаден изкуствено чрез насилие и репресия от съюза между КГБ и организираната престъпност:

„Този елит е свързан със зависимости, идеологическа обвързаност. След промените се превърна в елит от сътрудници на ДС и организирана престъпност на базата на куфарчета с пари от явни престъпления, търговия с наркотици и оръжия. Такъв елит не може да води Русия в правилната посока“.

Според него съществен проблем е намесата на Путин, включително на тактическо ниво:

„Русия се крепи на армията. Това, което прави той, е практически да я унищожи“.

Военният експерт посочи реалните заплахи за страната ни – използване на ядрено оръжие, ядрена авария, масова бежанска вълна, ескалация на войната, засилени хибридни кибер атаки.

„У нас не беше свикан Съветът по сигурността и не беше изработена ясна позиция, базирана на данни, на обмен на информация със службите на нашите съюзници. Президентът свика консултативна среща, в която зададе някаква рамка, която премиерът сега следва, но тя отклонява фокуса на правителството от реалните заплахи и рискове, които нямат пряка връзка с агресията на Русия. Това е изместване на фокуса, дезориентация на сектора за сигурност… Поради неумението да се управляват кризи накрая те се стоварват върху армията – бежанска криза, наводнения, пожари, пандемия. Армията е малка, с малък бюджет и с блокирана програма за превъоръжаване“.

Интервюто с Велизар Шаламанов можете да чуете на сайта на БНР.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина