НовиниНощна смяна

Русия атакува с дронове Киев и дунавско пристанище

Украинската столица Киев, както и черноморските пристанища Одеса и Измаил бяха подложени на атаки с дронове от руските сили в рано в сряда.

От възникналите пожари са пострадали пристанищни и промишлени съоръжения в южната част на Одеска област и е повреден силоз за съхранение на зърно. Щетите още са неясни.

Украинските медии съобщават, че дроновете са изстреляни от Черно море и след това са се придвижили на запад по река Дунав към Измаил, ключово пристанище, от което украинското зърно се транспортира с шлепове до румънското черноморско пристанище Констанца.

Атаката идва часове след като САЩ заявиха в Съвета за сигурност на ООН, че няма да допуснат организацията да подпомага износа на руски торове, ако Москва не се върне в сделката за зърнения коридор през Черно море, която напусна едностранно на 17 юли.

След като се оттегли от сделката за износ на украинско зърно, Русия заплаши да атакува всички кораби, които се насочват към черноморските пристанища на Украйна – де факто налагайки морска блокада.

Поради това дунавският маршрут има голямо значение като алтернатива, припомня Би Би Си.

През юли Русия унищожи инфраструктурата за съхранение на зърно в Рени, друго голямо украинско пристанище на река Дунав.

Киев е атакуван с „Шахед“

В столицата противовъздушната отбрана е успяла да свали всичките 10 ирански дрона „Шахед“, използвани за атаката. Те са били изстреляни от различни посоки, пише „Ройтерс“.

Отломките от безпилотните апарати са паднали върху няколко района, засягайки нежилищна сграда, детска площадка и дърво, което е предизвикало пожар. Кметът Виталий Кличко заяви, че жертви няма.

Снимка: © Reuters

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина