Новини

Румъния започва бойкот на Австрия заради ветото за Шенген

Тотален бойкот на Австрия, след като Виена спря Румъния за Шенген, започват граждани и организации, пише OFFNews. Според наблюденията на мрежата Balkan News Network, която е специализирана по въпросите на Източна Европа и Евразийското пространство, румънците са започнали да публикуват в Туитър, Фейсбук и други социални мрежи призиви с хаштаг „Бойкот на Австрия“.

„Не“-то на Виена може да има солена цена за австрийските компании, които работят в Румъния и за австрийската икономика като цяло. Ако заявленията на отделни румънски потребители, че повече няма да карат ски в курортите на Австрия и ще закрият сметките си австрийски банки, може да се приемат като емоционална реакция, след която не се знае дали ще последват реални действия, то редица институции предприеха реално приключване на австрийските си връзки.

Сред първите, които се присъединиха към бойкота и които може да окажат влияние върху по-широк кръг от румънци да ги последват, е румънският футболен клуб „Университатя Крайова“. Клубът обяви, че е взел решение да санкционира австрийските партньорски компании с пълен бойкот, включително чрез закриването на всички сметки в „Райфайзен Банк Австрия“, неизползване на веригата австрийски бензиностанции OMV и отмяна на традиционния летен лагер в планински курорт в Австрия.“

„Почувствах се унизен, почувствах се ядосан, почувствах се възмутен, мисля, че вие ​​и 20 милиона румънци се почувствахте по същия начин. В този случай имаме нападение от една нация, австрийската, срещу друга нация, румънската. И тук трябва да реагираме и да сме единни“, заяви милионерът и финансист на „Университатя Крайова“ Михай Ротару.

Той обяви, че следващите лагер-сборове на тима вместо в австрийските кантони, ще са в Словения, в базата на ФК „Партизан“ в Сърбия и в Полша.

Базираната в Бърлад, окръг Васлу, компания „Райзер“ обяви официално, че ще анулира договорите си с три австрийски компании в Румъния: Rеiffeisen BANK, BCR и PETROM.

Филип Петку, управител на Националния музей на изкуствата в Тимишоара, отмени изложба, която трябваше да се състои през 2024 г. в сътрудничество с партньори от Австрия.

Кметът на Клуж Емил Бок нарече Австрия Русия на Европейския съюз, а министърът на туризма Даниел Кадариу препоръчва на румънците, които ходят на ски в Австрия, да изберат друга дестинация за зимната си ваканция. В интервю за Digi24 той каза:

„Средният брой румънски туристи в Австрия е 370 000. Миналата година бяха едва 290 000, но говорим за година с ограничения. За сравнение броят на туристите, идващи от Австрия в Румъния, не надхвърля 40 000. Ясно е, че основната цел на румънските туристи в Австрия са ски пистите, но всички знаем, че не само Австрия има идеални условия за ски. Такива условия, а може би в някои случаи и по-добри, има в Швейцария, Италия, Франция, Германия.“

Дан Аурел Прикаян, генерален мениджър на компанията Aurocar, с бизнес в района на Хунедоара и Алба, също реши да бойкотира Австрия. Той обяви, че ще закрие сметките в BCR, няма да зарежда повече в OMV и ще отмени ски ваканцията си в Австрия. Прекратява сътрудничеството си с австрийки фирми и Войку Вужан, един от най-големите производители на колбаси в Румъния.

Други потребители просто дадоха воля на емоциите си като написаха критични статуси срещу Виена в социалните мрежи или като публикуваха снимки на родения в Австрия нацистки диктатор Адолф Хитлер.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина