АктуалноГласовеИзбориМненияНовини

Радев е против присъединяването на Украйна към НАТО

Според президента присъединяването води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната

Президентът Румен Радев е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има подписано мирно споразумение с Русия, пише OFFNews. Това се разбира негова позиция, изпратена от президентството.

На 30 септември, часове след като руският президент Владимир Путин подписа анексията на четири украински области, държавният глава в Киев Володимир Зеленски подписа ускорената молба на Украйна за членство в алианса. Той допълни, че Украйна вече е де факто член на НАТО и че де юре членството само трябва да бъде формализирано.

Президентите на 12 държави от НАТО се обявиха в подкрепа за присъединяването на Украйна в пакта. Това се посочва в съвместно изявление, публикувано вчера на сайта на литовския президент. Това са Чехия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Словакия, Канада, Германия и САЩ. България все още не е сред тях.

„Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа“, съобщават от „Дондуков“ 2.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. за присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност.

„Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната“, се казва в изявлението на Румен Радев, който в момента на практика управлява България. И още от думите на Радев:

„Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави“

В същото време президентите на страните от НАТО заявяват, че всички, които извършват агресивни престъпления, трябва да бъдат подведени под отговорност:

„Подкрепяме Украйна в нейната защита срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии и призоваваме съюзниците си да увеличат значително военната си подкрепа за Украйна“, се казва още в в изявлението им.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина