БългарияВластГласовеНовиниПод лупа

Междуведомствената комисия не работи

Спешно да се свика Междуведомствената комисия към Министерски съвет. Тя не е заседавала от декември миналата година. За това алармира кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Не работи ли тя, не работим и ние! В бюджета има заделени 130 милиона за нейната работа, но комисията не е заседавала„, заяви карловският кмет.

Кабаиванов обясни пред радио Пловдив, че председател на Комисията е министърът на вътрешните работи, но в нея има представители на различни ведомства, както и на Сдружението общините. За да се задвижи този сложен механизъм, явно трябва или намесата на министъра на финансите, или на министър-председателя.

Емил Кабаиванов припомни, че след наводнението от 2 септември 2022 г. общинската администрация е изминала целия път по изпълнението на законовите процедури и това е коствало 10 месеца. 

Отпуснаха ни 1/4 от поисканите средства, посочи кметът като уточни, че от поисканите над 75 млн. лв. в общината са получени едва 17.6 милиона за възстановяване на инфраструктурата от наводнението. Тези пари вече са изчерпани.

Кметът предупреди, че ще се стигне до момент, в който фирмите – изпълнители ще спрат работа и ще изтеглят техниката си, тъй като общината няма налични средства, с които да се разплати.

В момента на няколко места в община Карлово се изграждат разрушени мостове, почистват се и се укрепват речните корита и улици. 

Не става въпрос само за Карлово, има и други места в България, които са пострадали. Хората недоволстват, а нашата работа е да им облекчим живота„, каза кметът Кабаиванов.

Той настоява Междуведомствената комисия спешно да се събере на заседание.

Кабаиванов е подготвил писмо до служебния министър-председател и ще търси спешна среща с него. Ще настоявам той да дойде на място и ще настоявам Комисията да работи!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина