БългарияНовини

Европа я чака бежанска вълна от около 1 милион палестинци

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев прогнозира, че предстои бежанска вълна от 1 милион палестинци да се насочи към Европа, предимно Италия и Гърция. Според него това неизбежно означава забавяне на влизането на България в Шенгенското пространство, пише OFFNews.

„Тепърва ще виждаме много дрязги в опазването на европейските и най-вече на шенгенските граници. Разширяването на Шенген отново ще се отложи напред във времето“, коментира днес пред БНР Керемедчиев ситуацията в Близкия изток.

Дипломатът е на мнение, че няма да влезем в Шенген като пълноправна страна членка поне до края на годината. Според него трябва спешно да се върнем към друго предложение – за поетапно влизане в Шенген, да оставим сухопътните граници за следващ етап.

Керемедчиев посочи, че израелската армия правилно не бърза да започне сухопътната си офанзива в Ивицата Газа. Дипломатът заяви, че Израел дава повече време на палестинците, които всъщност са в капана на Хамас. От 2006 г. Хамас са толкова дълбоко пропити в палестинското общество в Ивицата Газа, че могат да оказват натиск върху него и да използват хората като жив щит, каза още той.

По повод очакваната от него едномилионна бежанска вълна той напомни, че 40% от населението на Ивицата Газа са деца на възраст под 15 години и огромен брой деца и жени може да се окажат в капан между настъпващата израелска армия и все още затворения граничен пункт с Египет.

Отварянето му се очаква днес, писаха по-рано световните информационни агенции.

Според бившия зам.-министър Египет не бърза да отвори границата си заради предстоящия бежански натиск. Има риск това да не са просто бежанци, а терористи от Хамас да се влеят сред тях.

„Египет е поставен пред тежък проблем – да подкрепи палестинците, но и да защити националната си сигурност“, подчерта той.

Дипломатът определи ръста на мигрантските потоци към Европа като безпрецедентен и отново предупреди да сме готови за увеличаване на бежанския поток, най-вече към Италия и Гърция.

Министърът на отбраната Тодор Тагараев задели 50 военнослужещи за допълнителна охрана на нашата граница, но според Керемедчиев това далеч не е достатъчно:

„Не споделям ентусиазма на министъра на отбраната да задели 50 военнослужещи за допълнителна охрана на нашата граница. Да, имаме засилено полицейско присъствие, но натискът ще бъде много по-силен. Ако досега е имало около 1500 опита на ден, те могат да станат в пъти повече в момента, в който тези бежанци тръгнат към Европа. А те ще тръгнат, рано или късно.“

Дипломатът добави, че като следствие на бежанската вълна крайнодесните и националистически партии ще бъдат по-силни на предстоящите европейски избори.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина