АктуалноНовиниСъдТемида

Двамата братя, ограбили дядо Петър от с. Искра, остават в ареста

Предвиденото по закон наказание за тяхното престъпно деяние е лишаване от свобода от 3 до 10 години

Районният съд в Първомай взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата братя с инициали А.Р. и Р.Р., които на 8 август през нощта нападнаха възрастен мъж в дома му и ограбиха пенсията на човека, като му нанесоха побой. Извършителите са 31 и 43 години, като и двамата мъже са криминално проявени, а жертвата е над 70.

Припомняме, че Пребитият дядо в село Искра е бил без ток – ВИДЕО , тъй като до преди ден не е имал средства да го плати. Откраднатите 370 лева са пенсията на дядото, която той получил същия ден.

Дядо Петър живее сам в запустялата къща и до следващата пенсия са му останали едва 30 лева.

Първоначално с прокурорско постановление  двамата извършители на грабежа  бяха задържани за 72 часа.

Те са с повдигнати обвинения за това че на 08.08.2022 година в село Искра, община Първомай, област Пловдив, всеки от тях в съучастие с другия обвиняем противозаконно отнема чужди движими вещи – пари – сумата от 370 лева, от владението на П.П., като употребява за това сила.

Правната квалификация на обвинението спрямо Р.Р. е за престъпление по чл. 198, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 4 във връзка с ал. 1 от НК, а спрямо А.Р. – за престъпление по чл. 198, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Съдът прецени, че въпреки ранния етап на разследването, при определяне на най-тежката мярка на процесуална принуда по реда на чл. 64 от НПК са налице кумулативните предпоставки: престъплението, за което всяко от лицата е привлечено към отговорност, е наказуемо с „лишаване от свобода“; данните сочат, че съществува реална опасност всеки от дейците да се укрие или да извърши престъпление; събраните по делото материали да създават обосновано предположение у съда за авторството на деянието.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в тридневен срок.

Припомняме още, че заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев каза, че ще бъдат взети всички възможни мерки за предотвратяване на битовата престъпност в малките населени места и Прокуратурата ще бъде безкомпромисна по отношение на заловените извършители на такива престъпления със цялата строгост на закона.

Снимки: Мариела Хубинова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина