Новини

Близо 100% от участвалите в „референдумите“ искат да влязат в Русия

Над 97% от участвалите в „референдумите“, организирани от окупационните власти в четири украински области, искат да се присъединят към Русия, пише Дневник. Това показват първите предварителни данни от преброяването след четирдневното гласуване, което приключва във вторник.

Окупационните власти в двете сепаратистки републики в Донбас – Луганска и Донецка, както и в Херсонска и Запорожка области, насрочиха спешни референдуми за влизане в Русия миналата седмица, часове, след като Кремъл притиска Донбас и Херсон за референдуми за влизане в Русия получиха официално поощрение от зам.-председателя на руския съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

След обработката на първите протокол рекордна подкрепа се очертава в Донецка област – над 98% от гласовете, следвана от Запорожка – 98% и от Луганска област – 97.8%, но в Херсонска област не остават много по-назад – 97.5% за влизане в Русия.

Жителите на четирите области, които се намират на руска територия в момента са оказали подкрепа с 97.8%, съобщава руската агенция „Интерфакс“, след огласяване на първите междинни резултати.

До момента са обработени между 12 и 20% от протоколите от изборните секции, но засега няма информация каква е избиателната активност. Единствено ЦИК в самопровъзгласилата се Луганската народна република твърди, че желанието си са изразили почти 93% от избирателите или над 1.2 млн. души.

ЕС, САЩ, НАТО и десетки държави, включително България, обявиха, че няма да признаят резултатите от референдумите и че за тях те няма да носят правни последици.

Затова пък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че „юридически ситуацията ще се промени радикално“ след окончателното преброяване на гласовете. Руската държавна информационна агенция РИА съобщи, че парламентът в Москва може да гласува включването на областите в състава на Руската федерация още на 4 октомври.

В отговор на въпрос дали обстрелът от руските части в четирите области ще бъде намален Песков каза, че „това ще зависи от украинската страна“.

Гласуваното, организирано от окупационните власти, засяга около 15% от територията на Украйна, като Киев поиска във вторник да бъдат наложени международни санкции на организаторите на гласуването.

Говорител на Европейската комисия коментира, че „референдумите са още един знак за ескалацията на ситуацията в Украйна“ и потвърди, че „ще има последици за всички, участници в незаконните референдуми“. Той не пожела да конкретизира дали ще им бъдат наложени санкции, макар че идната седмица се очаква ЕС да предложи осми пакет от ограничения от началото на войната в Украйна, който да включва и „референдумите“.

Великобритания вече санкционира окупационни чиновници, организирали гласуванията в четирите украински области.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина