Забравеният градИзбор на редактораМненияНовини

„Български пощи“ притежава 1/3 от сградата на Централна поща в Пловдив

Всички помещения, които се ползват за осъществяване на пощенската дейност, са в добро състояние след извършени ремонти, твърдят от държавната компания

Преди броени дни ви показахме фоторепортаж, озаглавен „Централна поща – язвата на площад „Централен“. В него е видно състоянието на сградата на Централна поща в Пловдив, което е меко казано незадоволително отвън и плачевно отвътре. Можете да се запознаете с всички снимки ТУК.

За разлика от всеки друг път, в който сме отправяли въпроси към държавната компания, този път получихме правото им на отговор само за 48 часа.

Ето и пълният му текст:

„Във връзка с публикацията „Централна поща – язвата на площад „Централен“, от14.08.23 г., изпращаме за публикуване правото ни на отговор.

Независимо, че „Български пощи“ ЕАД притежава по-малко от 1/3 от собствеността на сградата на Централна поща, Пловдив, дружеството полага усилия да се грижи като добър стопанин за имота. „Български пощи“ със собствени средства осигурява почистването и охраната на сградата.

През годините дружеството нееднократно е търсило съдействие от другия съсобственик за осъществяване на ремонтни дейности. Последното писмо до него е от април тази година. В кореспонденцията „Български пощи“ предлага да бъде извършен оглед на сградата от представители на двете страни, за да започнат цялостни ремонтни дейности през летния период, когато има по-малко посетители в сградата. И до този момент отговор не е получен.

От 10 години „Български пощи“ ЕАД поема неотложните и спешни ремонти на общите части като другият съсобственикът се включи само в един от тях.

Всички помещения, които се ползват за осъществяване на пощенската дейност, са в добро състояние след извършени ремонти. През 2018 г. е направен ремонт на помещенията на пощенските раздавачи и паричния салон. През 2022 г. са ремонтирани помещенията на администрацията на първия етаж, на колетната и пощенската служба.

Предвид по-малкия процент съсобственост в сградата, както и влошеното финансово състояние на дружеството, БП ЕАД не може да си позволи на този етап да направи цялостен ремонт на общите части, а след това да търси по доброволен или съдебен ред възстановяване на сумите.

В момента се прави пълен преглед на недвижимите имоти на БП ЕАД, голяма част от която са в съсобственост с трети лица, след което ще се изготви план за тяхното ефективно използване и добро стопанисване. Този план ще включва и сградата в Пловдив.“

Очаквайте и отговорът на другия собственик на сградата – управителят на „Булинвест“ ЕООД, Тодор Колев.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

  1. Тая фирма с булинвест с 5000лв капитал… Ще финансира…. Усещам, че евентуално може да се съгласи общината да изкупи изгодно дела ѝ с публични средства, които след това да бъдат разпределени подходящо.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина