Новини

6 руски мародери плячкосват от перални и джаджи до бельо и ел. четки

Част от престъпленията на военнослужещите са били документирани с помощта на охранителни камери

Украйна е обявила за издирване шестима руски военнослужещи, обвинени в извършването на редица престъпления на окупирани по-рано украински територии, съобщава OFFNews. В списъка на престъпленията са както тормоз и заплаха за живота на местните жители, така и множество кражби на покъщнина от плячкосваните домове.

Следователи от Главната следствена дирекция и полицаи от отдела за обезпечаване на дейности, свързани с опасни материали на Националната полиция на Украйна, които осигуряват оперативна подкрепа на разследването, са събрали доказателства за участието на още шестима руски военнослужещи във военни престъпления в Киевска област, съобщи МВР на Украйна.

Четирима от обвиняемите са военнослужещи във военно поделение 89547 от 239-ит гвардейския танков полк на 90-та танкова дивизия на Централния военен окръг и двама военнослужещи поделение 45863 на 30-та отделна мотострелкова бригада на тактическото съединение на Сухопътните войски на Руската федерация към 2-ра гвардейска армия на Централния военен окръг.

Част от престъпленията на военнослужещите са били документирани с помощта на охранителни камери, които са били разположени в домовете на местното населени, а МВР разпространи част от записите.

По време на разследването е установено, че руските окупатори нахлуват в домовете на хората и, заплашвайки собствениците с насилие, отнемат всичко ценно – от домакински уреди, джаджи, бижута до бельо и хигиенни принадлежности. По правило са взимали пари, храна, алкохол и парфюми, но, както показват доказателствата по делото, не се гнусели да приберат със себе си в Русия и ползвани електрически четки за зъби.

Нахлувайки в една от къщите в селото, руски военнослужещ е открил огън в стаята и е пребил с приклада на картечница собственика на къщата. След това откраднал 400 гривни (паричната единица в Украйна, отмъкнатата с оръжие сума се равнява на ок. 20 лева, б. р )

В края на март 2022 г. при отстъплението си военнопрестъпниците пренесли плячката си на територията на Русия.

Националната полиция е събрала достатъчно доказателства за съпричастността на шестимата руски военнослужещи, повдигнати са им обвинения и са изпратени уведомления за подозрение за извършване на престъпленията, предвидени в част 1 на чл. 438 от Наказателния кодекс на Украйна (Нарушаване на законите и обичаите на войната). Санкцията по този член от НК предвижда до 12 години лишаване от свобода.

Процесуалното ръководство се осъществява от прокурори на Главната прокуратура на Украйна, допълват от украинското МВР.

Снимка: стопкадър от видео на Национална полиция на Украйна

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина