ГрадътНовини

4 учени от Пловдив в класацията на най-влиятелните в света

Четирима учени от пловдивските университети попадат в класацията на Станфордския университет за 2-та процента най-влиятелни изследователи в света. Класацията е според цитатите с изключени автоцитати и други индекси за влияние върху науката.

Двама от тях са свързани с Медицинския университет, един е от Университета по хранителни технологии и един от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Най-напред е класиран холандският учен, който работи в сферата на психиатрията и неврологията проф. Михаел Маес, въведен в класацията, като част от МУ-Пловдив. Той е на престижното 641 място в света.

Също в сферата на клиничната медицина е другият представител на МУ доц. д-р Ангел Джамбов, който и друг път е попадал в листа на Станфорд. Той е на позиция 231 318 в света. Доц. Джамбов работи в катедра „Хигиена“ и в сферата на токсикологията. Той е и най-младият сред пловдивските учени в класацията, роден през 1989 година.

Също за пореден път в класацията попада проф. Алберт Кръстанов. Той е част от Университета по хранителни технологии и е също член-кореспондент на БАН в областта на Аграрните и лесовъдни науки. Работи в сферата на биотехнологиите.

Представителят на Пловдивския университет е проф. дхн Георги Василев. Той работи в сферата на приложната химия и физика.

Класацията отразява най-цитираните учени в световен мащаб. В цялата класация най-напред стигат учени, които се занимават с най-актуалните в момента научни сфери – медицина, информационни технологии и съвременни материали, химия и физика.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина