БългарияНощна смяна

Гейове пишат на кмета заради скандален билборд на ВМРО-НИЕ

Image title
Наистина гнусен скандал забърка поредната щура ПР акция на ВМРО-НИЕ. Войводите турнаха на пъпа на града билборд с абсурдното послание „Гей парад разрешен. Пушенето забранено. Кое е по-вредно за нацията? – ВМРО – НИЕ“. Смятаме, че щуротията не се нуждае от коментар. Тя говори сама за себе си и още повече- за авторите си. Ясно е, че партията прави всякакви усилия да влезе в устата на хората с подобни инфалтини послания, но… В отговор на поставения билборд, ЛГБТ Пловдив /правозащитна организация на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора/ написаха кърваво писмо до кмета Иван Тотев с молба да свали билборда и се канят да съдят партията. Ето и декларацията на различните на  ЛГБТ:

Пишем Ви във връзка с билборд, намиращ се на бул. „Цар Борис III Обединител“ пред хотел „Тримонциум“, с който Пловдив осъмна на 25 юни т.г. Посланието, изписано с големи букви на него,гласи: „Гей парад разрешен. Пушенето забранено. Кое е по-вредно за нацията? – ВМРО – НИЕ“. За момента не разполагаме с информация за други билбордове.
Лозунгът заявява, че гей парадите са вредни за нацията и ги сравнява с тютюнопушенето, което е доказана увреждаща здравето практика. По този начин се внушава, че хомосексуалността е порок и вреди на страната ни. Подобни твърдения насаждат погрешни стереотипи; предизвикват предразсъдъци и омраза, като приписват на подобни събития „опасен“ за обществото характер; и омаловажават смисъла на гей парадите.      
 
Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трасполовите хора (ЛГБТ) са малцинство, което в по-голямата част от света е или е било обект на по-лошо третиране. Те са част от обществото, подложена на отхвърляне, клевети, обиди, тормоз и насилие. За да се промени това положение е необходим обществен дебат и осъзната общност, която да е страна в него. Общественият дебат е ключово средство за решаване на проблемите и развитие на демократичното общество. Като повишават видимостта на една маргинализирана общност, събития като прайда служат за катализатор на обществения дебат, в който аргументи и контрааргументи се срещат, за да оцелеят по-добрите и да доведат обществото до изводи и решения по поставения проблем. Ето защо събития като прайда са необходими и желани във всяко демократично общество и са белег на зряла демократична култура.
 
Посланието от билборда на ПП „ВМРО-НИЕ“ не само внушава нетолерантност спрямо ЛГБТ хората и унижава тяхното достойнство чрез сравнението на ключово за идентичността и общността им събитие с доказано вредна за здравето практика; това послание отрича правото на личен живот, свободата на изразяване и свободата на събранията и сдруженията, които са основни демократични ценности, прогласени от Конституцията на Република България и международни договори, по които държавата ни е страна.
 
Предвид също, че Пловдив кандидатсва за културна столица на Европа, смятаме, че подобни лозунги уронват престижа и доброто име на града ни. Засилват допълнително и без това съществуващите в голяма степен хомофобски нагласи и предразсъдъци на българското общество, обиждат, дискриминират и осмиват протеста за отстояване на човешки права, какъвто е гей прайда.

Молим общината да свали афиша и да се противопостави на пропагандирането на хомофобия и враждебна реч, които, освен всичко друго, са и противозаконни. Искрено се надяваме молбата ни да бъде удовлетворена.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина