Знаменити световни готвачи се събират в Пловдив

Вкусът на града

Ути Бъчваров повежда Националната кулинарна купа в панаира

Image title
Знаменити световни готвачи си дават среща в Пловдив в петък. Гастро звездите идват да оценяват наши майстори, които ще се състезават за Националната кулинарна купа на България 2013. В комисиите присъстват големи имена от Англия, Испания, Италия и Норвегия. Над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори ще участват в най-голямото кулинарно шоу на 19 и 20 април в Международен панаир Пловдив.

Претендентите за индивидуалната титла ще бъдат преценявани от Гари Филбей, представител на Световната  асоциация на готварските гилдии (WACS), която организира всички международни състезания. Майсторите на пици ще се доказват пред Джовани Менто, президент на Асоциацията на пицарите в Италия, и още двама негови колеги. Отборите ще творят своите шедьоври под погледа на испанеца Оскар Едросо. Хесус Бордунада, също от Испания, ще наблюдава участниците в състезанието „Най-добър млад готвач“, които тази година за първи път ще минат и през изпитанието  „Черна кутия“ – да измислят меню от продукти, които ще получат на старта.

Десерт от сирене е предизвикателството за топкулинарите в категория „Готвач на България“. Те ще сътворят  вегетарианско предястие и основно блюдо от риба плюс морски, речни и океански продукти.     Регламенът в категория „Кулинарен отбор“ предвижда предястие от риба, основно ястие от месо или дивеч и десерт на основата на мед и шоколад. И в двата раздела вторият тур е на принципа  „Черна кутия“, който изисква много фантазия, за да се измисли рецепта с ограничен кръг продукти.

Сладкарите ще подготвят експонати с височина 60 сантиметра в първия кръг, а във втория – ресторантски сладкиш.  Карвинг декораторите също ще минат през два кръга. В първия трябва да покажат артистичност в изработването на скулптури от плодове и зеленчуци, а във втория ще се преценяват техните технически умения.

Състезанията за Националната кулинарна купа на България се провеждат и журират при стриктно спазване на правилата на WACS.  

Националната кулинарна купа 2013 е под патронажа на посолството на Кралство Норвегия у нас. Партньори са  Българската асоциация по карвинг, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на пицарите, Община Пловдив и Съвет по туризъм-Пловдив. 
Водещ отново ще е Ути Бъчваров. Той ще открие турнирите в 9 ч. на 19 април в палата 2 на панаира. Имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.