Вкусовете на Италия срещу джобовете на България

Вкусът на града

 

Скандали заради цени на кулинарния базар на площада

 

40 лева за килограм маслини, 25 кинта за пръчка салам и 10 за парченце сирене лютят пловдивчани

Вкусовете на Италия и джобовете на България са две напълно взаимоизключващите се неща. Това се доказа на кулинарния панаир с деликатеси от Ботуша, който предизвика гастро,  културен, но и чисто финансов шок у пловдивчани. Вече трети ден тонът около импровизираните щандове определено е твърде, твърде висок- заради типичния италиански речитатив и типичния български вокален бяс при опита на някого да му бръкне дълбоко в портфейла.  
Ама вие тука майтап си правите с нас бе. 40 лева за килограм маслини. Ние да не падаме от дърветата, а вие- от Марс. Носете си ги в Италия, чу се днес по обяд, когато двойка пожела да и бъде изтеглено известно количество едри маслини. Младите и устати момче и момиче направиха грешката да дадат свобода на италианеца зад щанда без да са разбрали точните цени на предлаганата стока. 40 лева за всичко, без малката камба с пастет от риба тон в нея- килограм от нея струваше 70 лева. Иначе казано- за около 5-6 чушлета, колкото са стотина грама от тях, броите 7 лева. 40 лева за килограм на нещо, каквото и да е то, е нещо прекалено. Няма да ги вземем, отказаха маслините те. Същото сториха и хора, на които им измериха близо килограм маринован чесън, който също излезе 40 кинта. Така беше и с артишока, и с каперсите. Бе тия ще ни утрепят с цифромания, хвана се за главата люто чиче, което правеше опит да си вземе дегустационно парче мортадела. Саламът също е скъп като нешлифован диамант.
На съседния щанд предлагат пръчки салам на промоция- 22 лева парчето. И прошуто, цената на което също може да докара инфаркт на по- чувствителните. Скандали имаше и на щандовете за сирена, което съвсем дребно парченце излизаше минимум десет кинта.Хора без средства и откровени отклонения в хранителните режими и здравословното ядене, нервничко се почесваха по празните кореми, тихичко ругаеха и пресмятаха разстоянията от тук до Сицилия- те не отговаряха на разликите в цените, защото все пак сме на една планета. Хората, които разполагаха със средства и не си падаха по панаири и пазарлъци, се отпускаха и накрая се оттегляха с онова тегаво чувство, че някой здраво ви е… прекарал с парче италиански салам. Като ви искал пари дори за спомагателния материал- италиански зехтин в случая.  

Споделете ни във:

6 thoughts on “Вкусовете на Италия срещу джобовете на България

  1. До „А кой ги докара…“: теб пък кво те боли кой с кого се е изпокарал?! Драхти тъпите хейтъри!!!

  2. А кой ги докара там на площада? Що не питате общината??
    Вкусове от Италия бяха част от програмата на едно панаирно изложение. Организира се от един италиански тарикат, който е любовник на зам ректорката на УХТ. Да не са се нещо изпокарали с Гергов, който им даваше преференциални, почти безплатни площи години наред?

  3. Цените са страшно високи, но това не е най-важното. Страшното и жалкото е това, че използват методите на Бай Ганьо да изнудват хората, които са се престрашили да си купят нещо като им пробутват още нещо под предлог да закръглят сумата, защото не могат да им върнат ресто.

  4. 1 кг сицилиански курабийки 50,00 лв, 100гр моцарела с трюфели 85 лв, но не това е страшното, а че не разполагат с условия за съхранение на млечни и месни продукти – ехо къде са контролните органи, или ги минаха с бурканче осолена аншоа за 50,00лв. Buon appetito!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.