Семейство Гайо и Шоколадовата фабрика

Вкусът на града

Българската мечта е като шоколад с бекон. И двете са възможни. Ако не вярвате, потърсете Венсан и Мария в техния какаов свят

Шест години след първото ръчно направено шоколадово блокче в домашни условия, двойката открива собствена производствена база

Започнахме с идеята не да правим бизнес, а да направим от живота си нещо, от което да се гордеем. Е, и то да ни храни, казва българо-френското семейство

Иво Дернев

Мария и Венсан пред собствената си фабрика в Прослав Има ли българска мечта? Да, има. И тя е твърде сладка. Ако не вярвате, потърсете Венсан и Мария в техния шоколадов свят и ще се убедите. Семейство Гайо са добрия пример, че и тук, в нашата си реалност, нещата могат да се получават без куфарчета с пари, злоупотреби с еврофондове, без сянката на Пеевски или дебели връзки. Българската мечта съществува. Всеки може да я реализира, ако се отнася с любов към онова, което прави. Ако се усмихва при всяко ставане сутринта, тъй като го чака още един прекрасен ден, в който не просто ще работи, а ще създава. Тогава нещата се случват. Точно това е рецептата на двамата мечтатели Венсан и Мария, които седят зад най-сладкия независим бизнес проект в Пловдив- шоколади Гайо.

Тръгнали от занаятчийско майсторене на шоколадови изделия в домашни условия, само след броени дни българо-френската двойка ще открие собствена шоколадова фабрика. Какаовият рай се намира в квартал Прослав и ще е не просто производствената база на Гайо, а нещо като музей и шоурум на шоколада в едно.

Да, вече спокойно можем да кажем „Семейство Гайо и Шоколадовата фабрика”. Звучи по-сериозно, въпреки че нашата гледна точка към това, което правим, не се е променила. Продължаваме да го правим по същия начин, със същото отношение и същата страст, както в самото начало. Само че сега имаме повече помощници в мисията да правим истински шоколад, казва нежната половинка в сладкия дует Мария.

Двамата с Венсан са хора, при които няма скрито покрито. Снимайте навсякъде и всичко, няма от какво да се притесняваме, това сме ние, казва Венсан, докато ни развежда в новата база. Това е и една от концепциите на семейството- да правят турове във фабриката си, за да виждат хората как какаовото зърно се превръща в шоколад.

Една стара мечта стана реалност. Откакто сме започнали искахме да имаме наше място, което да е отворено за хората и те да са част от процеса на производството на нашия продукт. Защото той е за тях, казва Венсан. Тук ще има различни събития с културна насоченост. Ще е място за работилници за деца и за възрастни, за кулинарни демонстрации, допълва го Мария.

За да стигнат дотам, че да разхождат гости в собствената си шоколадова фабрика, на Венсан и Мария им отнема повече от шест години. Денонощен труд, но с усмивка, поясняват двамата в един глас. Първият шоколад с марката Гайо излиза през 2011г. Много техни познати помнят как Венсан и Мария препускаха по избраните от тях обекти в Пловдив, за да разнасят на ръка шоколадите си, като така, доставка след доставка, промениха вкуса към какаовия десерт на стотици, да не кажем хиляди българи. През 2013г. закупуват парцела със заем. Изплащат го, след което отново чрез банково финансиране реализират строителството на производствената си база.

Много сладък е нашият бизнес. Защото по цял ден работиш с шоколад. Опитваш, смесваш вкусове, приключенстваш, експериментираш. Другият сладък момент е, че шоколадът е една материя, която говори много на хората, прави ги щастливи. Когато кажем на някого, че правим шоколад, той се усмихва. Хората винаги засияват, когато са сред нас и им говорим за това, което правим. Това е много сладко. Срещу себе си винаги имаме хора, които искат да научат нещо от нас, любопитни са да разберат повече за тайната на шоколада. Много силна подкрепа, която наистина прави това, с което се занимаваме, нещо много сладко, обяснява на френския си български Венсан Гайо. Това още повече подсилва емоционалния и личния момент в мечтата Гайо. А това отговаря изцяло на нашия продукт- нашият шоколад е много емоционален и личен, включва се Мария.

Семейство Гайо подчертават, че няма да увеличат многократно производството си с новата си база. Идеята им е да развият други дейности, които да придружават производствения процес. Не им е целта да се превръщат в индустриални производители, а искат да запазят занаятчийската страст в бизнеса си.

Новият комплекс ще ни позволи да увеличим три пъти производствената дейност. Но най-вече ни позволява да въведем други интересни дейности. Засега оставаме със същия персонал. Почваме със същата основа, която имахме. И малко по малко ще гледаме да развиваме различните дейности и капацитета на базата. Самият факт, че вече имаме нашето място, което е направено за нашата работа, позволява всичко да е по-ефективно, по-организирано и лесно. Иначе имаме място за допълнителни машини и условия за разширяване на екипа, като имаме идея да обогатим менюто с продуктите, които предлагаме. Надяваме се скоро да започнем да правим бонбони Гайо без захар и животински мазнини, торти с първокачествени суровини. Както  и да разширим асортимента с шоколади, които ще се намират само на място при нас, а няма да бъдат разпространявани в търговската мрежа. Искаме да експериментираме с вкусовете, да правим странни съчетания, да селектираме и съчетаваме различни суровини. Да правим по-импулсивни неща. Примерно, тази седмица ни се ще да направим шоколад с шунка, усмихва се Венсан. С шунка не е експериментирал, но го е правил с бекон и съчетанието е не просто възможно, а много приятно за вкусовите рецептори. Идеята е да имаме пълната свобода да правим шоколад, без да се налага да правим индивидуален дизайн и опаковки за всеки един вкус. Хората да знаят, че идват в шоколадова фабрика Гайо и ще открият нещо много различно, което не може да се намери на пазара. И ще може да го опитат. Сега, за есента, за откриването на базата ни, планираме да направим шоколад с тиква, издава Мария.

Двамата имат и много идеи за напитки, на базата на какаовите зърна. Вече имат собствен чай и бира, но мислят и за други. В бъдеще ще приготвят напитки, които могат да се консумират само на място във фабриката.

Новото пространство ще позволи на Венсан и Мария именно да се развихрят в посока креативност и нови идеи. Нещо, за което трудно са намирали време преди да имат свое място, тъй като до скоро се занимаваха с всичко- от правенето на шоколада, през дизайна и опаковането, до доставките. Ето, аз съм музикант и искам тук да има концерти, изложби.  Искаме хората да изживяват това място, а не просто да го възприемат като работилница за шоколад или магазин за сладкиши. Хората от квартала очакват да отворим с нетърпение и ние се надяваме да ги изненадаме не само с шоколад, но и да им предложим да изживеят нещо различно в нашето място,казва Венсан, допълван от Мария.

Двамата не крият, че чужбина гледа към тях, а не те към нея. Ще трябва в един момент да й обърнем внимание, но малко по малко. Ние държим българският пазар да е в основата и няма да тръгнем да продаваме тонове шоколад в Германия например, за сметка на почитателите ни тук. Като трябва да подчертаем, че ще продаваме в чужбина само на места, които са с отношение към нашия продукт, както е и в България, отбелязват семейство Гайо. Казват, че вече са изгубили бройката на обектите, които зареждат с шоколад. В началото бяха няколко знакови заведения и био магазини в Пловдив, в които Венсан и Мария доставяха шоколади с куфари. Към днешна дата  само в София имат повече от 200 обекта. Растем и се организираме. Работим вече и с дистрибуция. Продължаваме и ние да си дистрибутираме, но работим и с фирми, които имат отношение към нашия продукт, казва Венсан.

Оптимизъм. Това е ключовата дума, която използва Мария в чудото, което двамата със съпруга й реализират пред очите на всички. Получават се нещата, когато вярваш в това, което правиш. Още от първия ден, когато започнахме, идеята ни не беше да направим бизнес. А да направим от живота си нещо, от което да се гордеем. Е, и то да ни храни, разбира се, казва Венсан. Да направим нещо, което ни дава смисъл всеки ден, допълва го Мария. Разликата идва от там, че в България много хора правят бизнес най-вече заради пари. И подхождат към всичко с идеята за пари. Но така идеите се изтощават, не са устойчиви, казва още нежната половинка в шоколадовата двойка. Хората вече започнаха да усещат кога нещо ново на пазара е направено за пари или е направено с любов, допълва я Венсан.

В момента Гайо правят 9 вида шоколади, без течните такива- „Рок” с 90 процента какао от Никарагуа, „Джаз” и „Блус”, които са със 70 процента какао от Венецуела и Перу, млечният „Шансон” с бадеми и карамел, белият „Опера” с парченца какаови зърна, млечният с роза „All we need is pLOVEdiv”, двата нови вида „Коко Милк” и „Коко Уайт” млечен и бял шоколад с кокосово мляко без животински продукти, както и кулинарния шоколад, който правят за готвене и сладкари.

Ако не вярвате в българската мечта или в съчетанието на шоколада с бекон, идете до Прослав. Там, в какаовия рай на Гайо ще установите, че и двете са възможни и че са много, много сладки.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.