Кулинарните тайни на Ливан в ресторант Султана

Вкусът на града

Баба ганудж, мансаф, самбусек, къббенайе са сред вкусните екзотики в менюто

Къббанайе - суровото телешко месо От незапомнени времена Пловдив е градът, който събира в себе си, различни култури и етноси. Безспорно най-безотказаният начин да опознаеш един народ е като му отидеш на гости. Когато обаче това няма как да стане, има и друг вариант -като посетиш ресторант, който предлага автентичната чужда кухня. Продължаваме да откриваме скритите интернационални Ливанска мешена скарасъкровища в стремглаво развиващия се квартал на Пловдив-Капана.
В разцъфващото арт пространство на града, в близост до турските кулинарни бижута– Софра и Паша, за които ще ви разкажем скоро, се помещава още едно екзотично кътче, което няма еквивалент в града под тепетата. Това е ливанският ресторант Султана. Помещение на два етажа, чиито маси са украсени с всякакви размери наргилета, шарени възглавнички и малки чашки за кафе пък са част от интериора. Който не претендира за уникалност, но пък на него никой не обръща внимание. Тъй като клиентите се  фокусират Къббеединствено в менюто и блюдата си в последствие.
Ливанските ястия са еднакво подходящи, както за хора, които много обичат месо, така и за вегетарианците, защото има богатство от безмесни блюда.Именно за това ливанската кухня е смятана за най-известната и изискана в Близкия изток, а вече и пловдивчани имат възможността да опитат от нейните тайни.
МансафВ изобилието от салати, които ние като българи предпочитаме в летните жеги, ще откриете и може би единствената ни позната салата Табули. До нея се нареждат Ориенталска, арабска и Фатуш, салата, подобна на таббуле, само че в нея има малки парченца препечен хляб.
От студените предястия, които може да опитате в Султана, това, което се предлаги и на други места е хумусът, който сред ливанците се произнася Хомос и го има в няколко разновидности – стандартният, който много българи вече са хапвали на пастет, с кайма, както и бейрути, където нахутът не е пасиран, а си стои на зърна.
Харра - лют ливански пастетПредястието, с интересното име Баба ганудж се приготвя от любими продукти и за нашите ширини. Патладжан, домати, чесън, сок от лимон, лук, магданоз и зехтин, което на някои може да напомни и кьопоолу. Мансаф е екзотично ястие от ориз с агнешка кайма, агнешко месо, бадеми и стафиди.
Мутабал или пасиран патладжан с тахан, лимон и зехтинВ Султана ще откриете и три вида самбусек – тестено изделие със сирене, с кайма и със спанак. Пърженото къббе, също е неизменна част от арабската кухня, а то се приготвя от кайма и булгур.
Няма българин, който да не обича скара, а тук ще може да се насладите на ливански суджук, както  и накааник на тиган, които се доставят от София.
Няма съмнение обаче, че за българския вкус, най-нетрадиционното ястие се нарича къббенайе. Не всеки дори би се престрашил да го опита, защото това е сурово смляно месо с булгур и ливански подправки. За да ни успокои, след като вижда ужасът в очите, готвачът, който по произход е египтянин, ни успокоява, че месото точно за това ядене е прясно и е доставяно всеки ден.
Готвачът Мохамед показва изобилието от ливански подправкиБезспорно екзотичният вкус, идва от уханните подправки, които се използват в ливанската кухня, а в ресторант Султана, разполагат с пълен набор, тъй като се използват в големи количества. За приготвяне на храната се използва преди всичко зехтин, макар че може да се смята за типично и приготвянето на много месни ястия без използване на каквато и да е мазнина.
За десерт, разбира се, една сладка ливанска баклава, би зарадвала всеки гастроном.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Кулинарните тайни на Ливан в ресторант Султана

  1. Обстановката на ресторанта е интересна. Не останахме толкова очаровани от основното ястие, защото месото беше много жилаво. Десертът беше много хубав, обслужването същто беше добро. Това, което не ни хареса беше, че в 23:00 часа, когато посетихме ресторанта, климатиците вътре бяха настроени на 17 градуса и се наложи да сменим 3 маси, докато накрая си намерихме една, към която не усещахме студената струя на климатика.

  2. Ало, ПодТепето, събудете се, освестете се и ОТСТРАНЕТЕ буренясалите лява и дясна колона от страницата пълни с „предстоящи“ ЕПОХАЛНИ събития към наближаващата СРЕДА НА МАЙ’15 – ако се интересувате от впечатлението, което ми правите (подобно на МУТРАТА Кирил Николов). И прекратете досадното селяндурско албанско АЛАБАМИЗИРАНЕ на делничния ингилизки разговорен език: България е ФРАНКОфонна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.