Вкусът на градаЗабавление

Десетки пловдивчани опитаха „Филибе кюфте“ в Панаира на кулинарното изкуство

В първия ден от панаира, кулинарният фургон беше разположен пред Джумаята

Тази вечер може да опитаме италианска кухня

Десетки пловдивчани се стекоха вчера пред фургона на Панаира на кулинарното изкуство. Фестивалът започна с представяне на ориенталска кухня от турски произход. Ашуре, имамбаялдъ, султански шербет и постни сърмички с кедрови ядки бяха само част от кулинарните изкушения, които можеха да се опитат пред Джумаята.

Най-голямо впечатление направи известното „Филибе кюфте“ , което се предлагаше в Пловдив за първи път от сто години насам. Самата история около ястието също е интересна. Тя гласи, че в края на 19-ти век турски готвач отворил дюкян в зоната на сегашния квартал „Капана“, където приготвял въпросното кюфте по оригинална рецепта. Няколко години по-късно рецептата бива загубена някъде по пътя между Пловдив и тогавашен Цариград.

Но вчера рецептата беше възобновена по време на представянето на турските кулинарни изкушения. Фургонът не остана незабелязан от минувачите. Един след друг се нареждаха кореняци и гости на града ни, за да опитат нещо по-различно, което не могат да намерят толкова лесно в ежедневието. Те похапваха сладко на крак, а за по-голямо удобство бяха поставени и високи маси.

Днешният ден също ще предизвика наплив на хора, защото тази вечер от 18:00 часа всеки може да опита прясна паста и други италиански шедьоври в подножието на Небет тепе. Италианската вечер ще е подчертана от изпълнени арии на известни опери и канцонети от Владимир Ников – бас в Държавна опера Пловдив.

Припомняме, че Панаирът на кулинарното изкуство ще продължи до 16-ти май, като ще е разположен на различни локации из града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина