КултураНовини

Запознаване с мозайките в Епископската базилика на Филипопол и Малката базилика на Филипопол

Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“, през 2020 г. издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Инициативата се провежда по Компонент 1 от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив – „Фестивали и значими събития“ за 2020 г.

10.10.2020 г. (събота), 10:30 ч.

Сборен пункт: Голяма епископска базилика

Водач: доц. д-р Елена Кантарева-Дечева – художник-реставратор, ръководител на реставрацията на мозайките на: Епископска базилика (2015 г. до днес), Малка базилика (2011–2014 г.), сграда „Ейрене“ (2003–2004 г.)

Тема: Мозайките в Раннохристиянските базилики в Пловдив

Запознаване с мозайките в Епископската базилика на Филипопол и Малката базилика на Филипопол.

Реставрация и експонация на откритите мозайки в двете базилики.

Мозайките от късноантична сграда „Ейрене“ в подлез „Археологически“ – галерия „Тракарт“.

Желаещите могат да си закупят картички с мозайките от двете базилики и късноантична сграда „Ейрене“ в галерия „Тракарт“, както и луксозен албум „Пловдив – древен и жив“, в който има голям раздел за мозайките в двете базилики, издадени от издателство „Летера“.

Носенето на маски и спазването на противоепидемиологичните мерки е задължително.

Тазгодишният проект е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина