ГрадътКултураНовини

Представят „Изкуство и обществено пространство“ в НБ „Иван Вазов“

На 26 септември 2022 г. в 12.00 ч. във фоайе „Изкуствотека“ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив, ет.2, ще бъдат представени изложбата и двуезичния албум – резултат от реализиране на проекта „Изкуство и обществено пространство: Проекти за монументално-декоративна живопис на пловдивски художници от колекцията на Пловдивската народна библиотека“.

През 2020 г. НБ „Иван Вазов“ – Пловдив спечели проект с тази тема и заглавие в програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Освен изложба и албум проектът включва и уебсайт с градски маршрути на реализациите.

Колекцията на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив включва 84 проект за монументална украса. Основни автори са Йоан Левиев, Анастасия Кметова, Димитър Киров и Енчо Пиронков, а като съавтори се появяват Ана Гребенарова, Колю Витковски, Съби Събев, Георги Бояджиев – Слона. Обектите на творчество са пръснати из цяла България. Географията на предназначението на работите е знакова и говори убедително за влиянието на пловдивската група монументалисти в българския художествен живот.

На територията на библиотеката се намира един от знаковите образци на монументално-декоративното изкуство в града ни – емблематичното стенописно пано по мотиви от Вазови произведения /“Чичовци“ – художник Георги Божилов-Слона, „Под игото“ и „Службогонци“ – автор Йоан Левиев, „Епопея на забравените“ – художник Христо Стефанов/. Водена от идеята да запази за поколенията тази изключителна монументална творба, библиотеката инициира реставрация, преди времето да нанесе сериозен отпечатък и вреда върху нея.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина