ГрадътКултураНовини

Нова аудио разходка в Етнографския музей

Какво е общото между Института по математика и информатика – БАН и Регионален етнографски музей – Пловдив? Какво е общото между математиката и етнографията? Екипите на двете институции разработиха съвместен идеен проект за цифров маршрут „Овчар и невеста“ в музея, който е приложим както за незрящи хора, така и за широката публика. Разходката преминава през осем от експозиционните зали и разказва за любовта между двама млади през епохата на българското Възраждане. Любопитни са непознатите истории на предметите, включени в маршрута – кюстекът, огнището, йерусалимията, пафтите, музикалните инструменти, зарафлъците и др.

Когато сканирате QR кода на всяка от осемте табели, ще откриете тайните на експонатите, които ще ви „разкажат“ своите истории. Те са достъпни и за незрящи хора благодарение на брайлов надпис.

Към етнографи и математици се включиха и журналисти от Радио „Пловдив“, които професионално озвучиха цифровия музеен маршрут „Овчар и невеста“.

По време на Европейската нощ на музеите ще представим за вас едно незабравимо преживяване. Заповядайте в Регионален етнографски музей – Пловдив на 13 май 2023 г. от 18.00 ч., за да споделим заедно първите стъпки на нашата нова разходка.

На 13 май (събота), по време Европейска нощ на музеите 2023, Регионален етнографски музей – Пловдив ще е отворен за посетители и след работно време от 18.00 ч. до 23.00 ч. с вход свободен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина