БългарияГрадътКултураНовини

„Ф1.618“ идва в Пловдив

Завладяващата приключенска антиутопия „φ1.618“, „корпореалният“ игрален пълнометражен дебют на Теодор Ушев, тръгва на голям екран в цялата страна от 25 ноември. Разпространява Синелибри.

„φ1.618“ е един от стоте най-очаквани филма в световната киноиндустрия за 2022 г. Филмът е жанрово и визуално предизвикателство без аналог в съвременното ни кино и неслучайно предизвика възторга на публиката, присъствала на предпремиерните прожекции в рамките на фестивала Синелибри.

Познаваме Теодор Ушев от неговите анимационни филми, картини, плакати, илюстрации, корици. Не можем да подминем номинацията му за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“, както и стотиците други отличия през годините, сред които се откроява и шедьовърът „Физика на тъгата“. Днес публиката е затаила дъх преди дългоочаквания старт на регулярното разпространение на филма, смела адаптация по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров („Дзифт“). В главните роли ще видим Деян Донков, Мартина Апостолова, Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Николай Станоев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Дуев, Китодар Тодоров, Георги Лозанов, Иво Димчев и др.

Световната премиера на „φ1.618“ е на 23 ноември, сряда, на фестивала „Black Night Film Festival“ в Талин, Естония. (PÖFF е ежегоден филмов фестивал от А класа, eдин от най-престижните кинофоруми в нашия регион.) На следващия ден, 24 ноември, от 19:00 ч. в Арена The Mall, ще се състои официалната национална премиера на филма със снимки на червения килим и с участието на целия екип. За най-нетърпеливите зрители „φ1.618“ ще бъде излъчен още на 24 ноември в съседните зали на Арена The Mall от 19:30 ч. Те ще имат възможност да закупят билети и да минат по червения килим заедно с любимите си актьори.

От 25 ноември филмът тръгва по всички екрани в България, в т.ч. в арткина, мултиплекси, молове, и ще може да бъде видян във всяко кътче на страната, което разполага с киносалон.

Самият Теодор Ушев пристига в България за премиерата на филма и освен че ще присъства заедно с екипа на официалната премиера в София, ще се включи в своеобразно турне с премиера на филма в Бургас, Пловдив, Варна и родния му град Кюстендил:

27 ноември, 18:00 ч. | Културен дом на нефтохимика, пл. „Тройката“ 1, гр. Бургас

28 ноември, 19:00 ч. | Кино Арена – Гранд Мол Варна

29 ноември, 18:30 ч. | LUCKY Дом на киното, ул. „Гладстон“ 1, гр. Пловдив

5 декември, 19:00 ч. | Общински драматичен театър, Кюстендил https://www.facebook.com/events/489516149713657

„φ1.618“ беше част от селекцията на Фестивала за ново кино в Монреал и събра множество положителни оценки. Според Изабела Ванини, програматор на FORUM DES IMAGES, филмът на Ушев напомня за първите кинотворби на Жан-Пиер Жьоне, Марк Каро и Енки Билал: „В същото време има невиждани досега сцени, които създават усещането, че халюцинираш – музиката, пиршеството, костюмите, маските и декорите ме караха да гледам екрана в захлас. Филмът изобилства от идеи, находки и възхитителни анимационни кадри, които, освен всичко друго, са забавни. Тази красива любовна история, химн на смъртността и ода за книгите, е удивително пленителна.“

Стартът на разпространението на „φ1.618“ беше ознаменуван с появата на два музикални видеоклипа: „Еротична звезда“ на Иво Димчев, заснет специално за филма от режисьора Валери Милев, и „Живот“ на ВИС „Нови цветя“ с режисьор Теодор Ушев, ударно постапокалиптично пънк парче, което отваря архива на корпореалната вечност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина