КултураНовини

Епископската базилика влиза в „Духовните маршрути в Пловдив“

Археолог и реставратор разказват интересни истории от разкриването на Епископската базилика на Филипопол тази събота. Третият от „Духовните маршрути в Пловдив“ на издателство „Летера“ е посветен  на знаковия обект.

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на третото вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ от поредицата „Духовни маршрути в Пловдив 2022“.

Тази година проектът се провежда на два етапа – през юни и през септември-октомври.  Той е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата. Поради големия обществен интерес към проекта и през 2020 г. и 2021 г,  в настоящата 2022 г. издателство „Летера“ го доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Третият маршрут ще ви разкрие тайните на Епископската базилика на Филипопол, разказани от две дами, които посветиха години от живота си в проучването и реставрацията на това богатство на хилядолетния Пловдив.

Елена Кантарева-Дечева и Жени Танкова ще ви представят най-интересните факти и истории по откриването на базиликата и реставрацията на античните мозайки в нея. Гостите ще се запознаят с модерното пространство на Посетителския център, в който са разположени античните мозайки, интерактивни изложби и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

Маршрут: Епископската базилика на Филипопол

18.06.2022 г., събота, 10:00 ч.

Сборен пункт: пред входа на Епископската базилика на Филипопол

Входна такса: 10 лв. за възрастни и 3 лв. за учащи

Тема 1: Археологически разкрития

Водач: Жени Танкова, археолог

Ръководител на археологическото проучване на Епископската базилика през 2016–2017 г.

Тема 2: Античните мозайки и реставрацията им

Водач: доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, художник-реставратор

Ръководител на реставрацията на мозайките на: Епископската базилика (от 2015 г. до днес); Малката базилика (2011–2014 г.); сграда „Ейрене“ (2003–2004 г.)

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква у нас. Размерите, украсата и централното разположение на храма в близост до Форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. Вътрешността  `и била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта с обща площ от 2000 кв. м.

Нанси Шилър e удостоена с Почетен знак на Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина