АктуалноКултураНовини

АМТИИ откри новата учебна година в Голямата базилика

Доайенът на българския балет – проф. Петър Луканов, получи титлата „Доктор хонорис кауза“ на единственото извънстолично висше училище по изкуства

Стартът на новата учебна година за Академията по музикално, танцово и изобразително изкуства „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив даде старт на новата академична учебна година в най-новото музейно пространство под тепетата – Епископската базилика на Филипопол.

„Стартираме по-осмислили предизвикателства и посоки, по-обединени, по-желаещи мирно и добро бъдеще и участващи, все така активно и професионално, в случването на това настояще, което дава устойчивост и перспективи. През нас и с нас изкуството намира израз, формира и става част от обществените нагласи и ни прави сетивни и емпатични към заобикалящия ни свят. На добър час на всички колеги!“ – с тези думи ректорът на ВУЗ-а проф. Тони Шекерджиева – Новак поздрави присъстващите.

В единственото извънстолично висше училище по изкуства през 2022/2023 г. ще се обучават  над 850 студенти – бакалаври и магистри, в близо 50 специалности. Академията има над 60 докторанти, сред тях които и таланти от Китай, Гърция, Северна Македония, Турция, Ирландия, Италия, Черна Гора и Финландия.

Горди сме, че стартираме новата академична година с връчването на почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на доайена на българския балет – проф. Петър Луканов, обяви проф. Новак.

Проф. Петър Луканов е роден на 22.10.1931 година в с. Брусарци, област Монтана. Завършва средно образование през 1949 година – ІІ мъжка гимназия, София. 1950 – 1953 година отбива редовната си военна служба в Ансамбъла за песни и танци на Строителни войски, а от 1953 до 1955 година е щатен солист в танцовия състав на същия ансамбъл. От 1955 – 1963 година – артист балетист и солист на балета на Народна опера гр. Русе. В периода 1963 – 1968 година следва и завършва с пълно отличие специалността „Балетна режисура” в ГИТИС – Москва, в класа на проф. Леонид Лавровски.

Още като студент поставя 6 едноактни балета в Русенската народна опера, изпълнени в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” (1965 и 1966 г.); ІІ действие на балета „Жизел” и две балетни миниатюри за годишен концерт на ДХУ; балета „Светлината залива всичко” от Боян Икономов – в Софийската народна опера (1967 г.); балета „Нестинарка” от Марин Големинов – в Пловдивската народна опера и три едноактни балета по музика на български композитори – в Новосибирския Академичен театър за опера и балет -Русия (1968 г.)

От месец ноември 1967 година (една година преди дипломирането си), до 1989 година е балетмайстор-постановчик на Националната опера – София. 2000 – 2002 година е Директор на Националния балет (Театър за опера и балет – София). 2005 – 2008 година – Заместник Директор на Националната опера и балет и художествен ръководител на балета.

Успоредно с работата в Националната опера и балет, в различни периоди е бил Художествен ръководител на отдел „Класически танци” и Директор на Държавното хореографско училище – София (сега НУТИ – Национално училище за танцово изкуство). От 1980 до 2011 година е преподавател по „Хореографска композиция” и „Хореографска режисура” в специалността „Българска народна хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив.

През 1986 година Висшата атестационна комисия при Министерския съвет му присъжда научното звание „Доцент”, а през 1994 година – „Професор”.

По негова инициатива и подготвена от него учебна програма през 1994 година са разкрита и пециалностите „Балетна педагогика” и „Балетна режисура” в АМТИИ – Пловдив, където преподава дисциплините: „Композиция на класическия танц”, „Балетна режисура” и „История на балета”. Освен най-добрите български преподаватели, той успява да привлече и някои от водещите преподаватели на Руската Академия на танца „А. Ваганова” в Санкт Петербург, като проф. Ирина Трофимова, проф. Наталия Тарасова и др., както и преподавателя по джаз и модерен танц – Име Далберг от Холандия.

Бил е ръководител на катедра „Хореография (1989 – 1999 г.), Заместник Ректор на Академията (1993 – 1999 г.) и временно изпълняващ длъжността „Ректор”.

От 1995 до 2010 година преподава „Хореографска композиция”, „Хореографска режисура” и „История на танца” във Варненския Свободен Университет „Черноризец Храбър”, като гост-професор.

Многократно е бил член на журито на Международните балетни конкурси във Варна, Москва, Осака, Шанхай, заместник председател и председател на журито на Варненския Международен балетен конкурс, председател на журито на Международния балетен конкурс в Модика – Италия.

Създал е хореография и реализирал постановка и режисура на балети, балетни миниатюри, мюзикъли, танци в опери, оперети,  драматични спектакли и други хореографски форми в: Национална опера и балет – София, оперно-балетните театри в Русе, Варна, Стара Загора, Пловдив, Бургас, В. Търново, ДМТ „Ст.Македонски” – София, балет „Арабеск”, драматични театри в страната, Академичен театър за опера и балет – Новосибирск, Национална опера и балет – Анкара, Национална опера и балет – Тирана, Българска Национална телевизия, Гръцка телевизия – Канал 2 – Атина и др.

От 1965 година до настоящия момент е реализирал хореография, постановка и режисура на: 81  балeта, 34  балетни миниатюри, 42  опери, мюзикъли, оперети и драматични спектакли и 6  балетни филма.

Награди:  Орден Кирил и Методий – І степен; Орден „Стара планина” – ІІ степен; Златна и Кристална лири на Съюза на музикалните и танцови дейци; Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс – Варна и др.

В понеделник по обяд проф. Луканов изнесе публичната лекция в Голямата базилика на тема „Режисурата в танцовия спектакъл“. Тя бе събитие по проекта „Проекции на диалога“ – част от Програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина