ИзбориНовини

Започват 72-часови проби на интерконектора Гърция-България

От днес започваме 72-часови проби на интерконектора Гърция-България, пише БТА. Това обяви изпълнителният директор от българска страна на компанията, проектант и оператор на тръбата „ICGB“  Теодора Георгиева. Тя придружаваше служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който извърши инспекция на обекта първо в Газоразпределителната станция край Стара Загора, а след това и в Диспечерския център до хасковското село Стамболийски.

Съоръжението бе запълнено с 3,6 милиона кубически метра газ още през месец юни, припомни Георгиева. Сега сме закупили и ще допълним това количество до 5 милиона кубически метра газ, което ще повиши налягането в тръбата, поясни Георгиева. Тези проби трябва да бъдат предоставени в инспекцията за строителен контрол и в регионалното министерство.

При пробите ще тече газ и в двете посоки – повече от Гърция към България, и по-малко – от България към Гърция, добави Георгиева. Тя каза още, че ICGB вече е минала положително одит в Гърция, като следва още един финален на 19 септември, след което ще бъде издадена т. нар. „лицензия“. 

„Надявам се до идния четвъртък всичко да е готово, за да подпишем в петък Акт 15. Още буквално след час или на следващия ден ще направим държавна приемателна комисия за въвеждане на съоръжението в експлоатация, където нещата са само документални, посочи служебният строителен министър Иван Шишков. По негови думи последните останали довършителни работи са тротоари от вертикалната планировка на Диспечерския център. Противопожарните изисквания също вече са изпълнени. Нещата са на финала“, обобщи министър Шишков, като уточни, че последните действия от страна на държавата ще са да бъдат помолени всички лаборатории, от които в момента се чакат проби, да приключат изследванията до два дни.

Вчера и служебният премиер Гълъб Донев обяви, че през тази седмица ще имаме Акт 15 за интерконектора с Гърция.     

Снимка: Капитал

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина