ИзбориНовини

Подриването на авторитета на медиите отваря поле за дезинформация

Главните редактори на „Дневник“ и „Клуб Z“ Велислава Попова и Светлана Джамджиева осъдиха остро поведението на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, пише OFFNews. Вчера Костадинов поиска журналисти от изброени от него медии да напуснат пресконференцията му в БТА.

Двете главни редакторки коментираха в сутрешния блок на Нова тв случката, след която се чуха много призиви медиите да бойкотират отразяването на Костадинов. Такива призиви имаше и по време на активното участие на Волен Сидеров в политическия живот, но до пълен бойкот не се стигна.

В БТА в сряда лидерът на „Възраждане“ поиска репортерите на „Дневник“, „Капитал“, „Медиапул“ и „Клуб Z“ да напуснат залата, тъй като според него служат на чужди държави. Той заговори и за закон за обявяване на чуждестранните агенти в медиите „по американски модел“.

Всъщност, такъв закон действа активно в Русия и до преди войната много издания под всяка публикация бяха принудени да публикуват дълъг текст, в който обясняват, че се финансират от чужди страни и са обявени за чуждестранни агенти. Практиката постепенно отпадна след началото на войната и обявяването на военна цензура, тъй като работата на независимите медии на практика стана невъзможна. Някои от тях преместиха редакциите си зад граница, а други затвориха.

„Ако политиците мълчат за унижението на журналисти, поне нека кажат каква е позицията им за такъв закон“ – призоваха двете главни редакторки.

Те са единодушни, че визираният от Костадинов американски закон има съвсем друга цел, а от думите му прозира желание за цензура по руския модел. Според Велислава Попова на този етап това е малко вероятно, но въпреки това трябва да бъде публично осъдено.

Велислава Попова и Светлана Джамджиева припомниха, че не за първи път политик си позволява да унижава медии.

Внушението, че медиите не заслужават доверие, е системно насаждано от политици. Бившият премиер Бойко Борисов например си позволи публично да нарече репортерите „мисирки“. А често, при задаване на неудобни въпроси, той отговаряше с „Кой те изпрати да ме питаш това?“ Подриването на авторитета на медиите е опасно за демокрацията, тъй като срива доверието на публиката у медии, които информират професионално, отваряйки поле за дезинформация и непроверени източници.

Снимка: БТА

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина