БългарияВластИзбориНовини

НС гласува със 148 гласа „за“ оказване на военна подкрепа на Украйна

46 депутати от БСП и „Възраждане“ гласуваха „против“, а 1 от „Продължаваме промяната“ – „въздържал се“

Със 148 гласа „за“ ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“ подкрепиха проекта на решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, внесен от Министерски съвет в изпълнение на решението на парламента от 3 ноември за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България.

46 депутати от БСП и „Възраждане“ гласуваха „против“, а 1 от „Продължаваме промяната“ – „въздържал се“, съобщава БНР.

Съгласно гласувания проект подкрепата за Украйна може да бъде реализирана по два начина. Първият се състои в предоставяне на военно имущество Вторият е чрез принос към Мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна, чиято цел е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции за защита на териториалната ѝ цялост в рамките на международно признатите граници, както и на цивилното население.

Предлага се в рамките на тази мисия България да предостави военно имущество.

Също така с проекта на решение се заявява принос на България към Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна с участие на военнослужещи от въоръжените сили на България на позиции на стратегическо ниво в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Допълнително се предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на лица от въоръжените сили на Украйна за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната ни.

Бяха подкрепени и допълнителни точки в решението – едната: Министерският съвет да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности, а другата – Министерският съвет да пристъпи към обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната, представляващи въоръжение и боеприпаси, чиито срок на съхранение изтича до три години, включително и чрез замяна на наличните такива с новопроизведени от Държавните публични предприятия. Отпадна текстът: „срещу които получава новопроизведени такива на съответната равностойност“.

БСП и „Възраждане“ се възпротивиха и гласуваха против решението.

„Това ни въвлича в конфликта и е противно на българския национален интерес“, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов допълни:

„Тук царува евроатлантическо лицемерие“.

И двете политически сили заявиха, че с редакцията в т. 7 на решението на практика се спира пътят ни за ускорена военна модернизация.

Само Явор Божанков от БСП гласува „за“ изпращането на военна помощ. В емоционална реч заяви от трибуната на парламента той заяви:

„Аз съм абсолютно убеден в своята позиция, с ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен, но съм убеден в едно – Русия няма да спечели тази война“.

Стоян Михалев от ДБ допълни:

„Ние показваме за първи път, че и ние сме част от цивилизования свят“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина