БългарияВластИзбориНовини

Депутатите гласуват новото редовно правителство на страната

На извънредно заседание днес от 13:00 часа, свикано от председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков, депутатите ще гласуват новото редовно правителство на страната, излъчено с мандата на втората политическа сила „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщава БТА.

В дневния ред са включени три точки – избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет (МС) и избиране на състава на кабинета.

Президентът Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ако бъде гласувано, това ще е първото ротационно правителство у нас. Предвижда се Денков (ПП-ДБ) да е министър-председател през първите девет месеца, а Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) – през вторите девет.

Вчера пред медиите Желязков припомни, че процедурата е позната – представя се кандидатът за министър-председател, а той от своя страна – кандидатите за министри и структурата на кабинета. Кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат. След това са трите гласувания – за министър-председател, за структура на кабинета и за персоналния състав на МС, уточни Желязков.

В петък миналата седмица Денков и другият ротационен кандидат за премиер Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) представиха пред журналисти в НС имената на предложените за министри, както и съвместна декларация, свързана с държавната администрация.

Съставът на проектокабинета е насочен предимно към експерти, обяви в кулоарите на парламента тогава Николай Денков. Той добави, че всеки от кандидатите си тежи на мястото. Номинираният за премиер подчерта, че е важно да се разбере и защо трябва да има редовен кабинет. Като една от причините Денков посочи липсата на бюджет за 2023 г. и отбеляза като проблем събираемостта. Ситуацията изисква с тези проблеми да се заеме сериозен екип, допълни Денков. Според него, ако отидем на избори, ще останем с удължителния закон за бюджета.

Заставаме зад всеки един служител от администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите, се казва пък в декларацията на Денков и Габриел, прочетена също в петък, миналата седмица, от Габриел. Същевременно ще работим за непрекъснатото подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация в България, заявяват двамата кандидати за ротационни премиери.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина