ИзбориНовини

Битовите потребители на ток остават на регулирания пазар до 2026г.

Битовите потребители на електроенергия остават на регулирания пазар до 1 януари 2026 г., съобщава OFFNews. Това реши Народното събрание, след като прие проекторешение, внесено от ГЕРБ.

От 194 гласували народни представители „за“ бяха 172, „против“ нямаше, а 22 се въздържаха. ГЕРБ аргументират нуждата от подобно решение с високите цени на енергоресурсите в Европа и с факта, че в момента се търсят варианти за подпомагане и защита на битовите потребители.

Това обаче е отклонение от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), където в частта за либерализацията на пазара е записано, че в България ще бъде извършен „постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електроенергия най-късно до 31 декември 2025 г.“.

Идеята е това да се случи чрез постепенно премахване на регулираните цени за битови клиенти – в условията на либерализиран пазар на електроенергия на едро в два последователни етапа – през 2023 г. и 2025 г., както и да се прекрати определянето на енергийни квоти за доставка на регулиран пазар от КЕВР.

Проектът на ГЕРБ предлага отлагане на процеса по либерализация на битовите потребители за период от 3 години – до 1 януари 2026 г., в който се очаква енергийните пазари да се стабилизират на значително по-ниски от сегашните пазарни нива.

„В такъв момент е изключително неуместно в най-бедната държавата от ЕС да се въвежда моделът на либерализиран пазар на електрическата енергия за бита“, пишат вносителите в мотивите на проекторешението.

Прогнозата се дължи на очакваната реализация на „огромен брой“ ВЕИ проекти, изграждането на терминали за регазификация на втечнен газ в Европа и разрешаване на газовата криза, мерките за енергийна ефективност в хиляди жилищни блокове, къщи, административни сгради и други.

Съпредседателят на Зелено движение „Владислав Панев“ коментира пред OFFNews, че това би било отклонение от ПВУ. Той подчерта, че според записаното България трябва да започне да преминава към либерализирания пазар от 2023 г., като този преход да приключи най-късно в края на 2025 г.

По време на дискусията Драгомир Стойнев от БСП заяви, че те ще подкрепят проекторешението и добави, че домакинствата, които се отопляват с природен газ, също се нуждаят от подобна мярка.

Искра Михайлова от „Възраждане“ посочи, че в мотивите на проекторешение е записано, че ще има стабилизация на енергийния пазар и по-ниски цени през 2025 г. „Ние не знаем това предвид обстановката. Не бива да забравяме, че всеки един битов потребител може да мине на либерализирания пазар, стига да пожелае. Защо трябва да приемаме такива решения, ако това е възможно“, попита тя.

По думите ѝ „Възраждане“ няма как да приеме отлагането на либеразацията, тъй като е за цялостното премахване на ПВУ.

Георги Самандов от „Български възход“ обяви, че за тях няма смисъл от това проекторешение. Той призова всички парламентарни групи да обсъдят механизми, с които да се подпомогнат най-уязвимите потребители на електрическа енергия, които по думите му ще изживеят икономически шок през зимните месеци.

Бившият председател на енергийната комисия Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ подчерта, че Асен Василев още преди година е казал, че като краткосрочна мярка трябва да се отложи излизането на битовите потребители на либерализирания пазар.

Според Рибарски с това решение се препотвърждава заложената от редовния кабинет „Петков“ политика в ПВУ. Затова ПП подкрепят предложението.

Жечо Станков от ГЕРБ обяви, че с днешното решение се премахва една несправедливост:

„Едно домакинство, което през зимата се топли с климатик, ще плати сметка в рамките на 180 лева. Ако същото това домакинство го пратим на свободен пазар на 1 януари 2026 г, за да си получим парите от Европа – то сметката на това домакинство ще стане 720 лева“, обясни Станков.

Рамадан Аталай от ДПС обяви, че отговирът на това нужно ли е такова решение е еднозначен и че всяка политическа сила е наясно, че битовите потребители трябва да са на регулирания пазар.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина