Знаели за бъдещи проблеми с Пеещите фонтани от февруари

Градът

Никой освен проектанта не е обърнал внимание на заключение на експерти от УАСГ

Специалистите открили куп дефекти при изпълнението на обекта, препоръчали спешна среща за взимане на управленско решение, която обаче не се състояла

Появата на днешните проблеми с Пеещите фонтани са били очаквани. Експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия са открили дефекти в изпълнението и са предупредили за случващото се сега с покритието на съоръжението още в края на февруари. Инж. Петров и инж. Дойков са направили проверка на изпълнението на хидроизолацията по дъното и стените на езерото на 25 февруари, а на 13 излизат с писмено становище, в което разкриват установените от тях проблеми и дефекти при изпълнение на строителните работи. Докладът е бил пратен на проектанта арх. Петко Прокопиев, който водеше и авторския надзор. Той от своя страна го е препратил на кмета и заместниците му заедно с предложението на инженерите за организиране спешна среща на всички страни- от доставчик на материалите до възложители, за вземане на управленско решение. Такава среща обаче не е била свикана и никой не е обърнал внимание на този документ, изготвен от доказани специалисти. Те посочват четири основни дефекта: по стените са установени участъци с недостатъчна гладкост на основата, а повърхността на бетона не е шпаклована и се виждат дупчици и неравности;  образували се мехури на хидроизолацията на дъното, след които по повърхността остават малки кратери и неравности; в зоната на тръбите в центъра на езерото са установени участъци, при които хдироизолационното покритие се отлепва лесно от основата; зоната на дилатационните фуги, където армиращият слой е бил положен некачествено, което е било предпоставка, при ходене по дъното да се разруши изолационното покритие.

Докладът на УАСГ бе препратен до пловдивските медии от проектанта арх. Петко Прокопиев. Той е категоричен, че е изпълнил задълженията си за авторски надзор и е предупреждавал за бъдещи проблеми с покритието на фонтаните още преди месеци. През последните дни в медийното пространство се появиха много публикации във връзка с установени проблеми в хидроизолационната система на езерото, както и възможните причини за това. В тези материали се изразяват мнения от публични личности за некомпетентност или непознаване на проекта от страна на проектантите в мое лице, както и за неизпълнение на задълженията за авторски надзор. Докладът, с който ви запознавам, представляват малка част от внасяните от мен доклади до ръководител проект и кмета на община Пловдив във връзка с установени проблеми и дефекти при изпълнението на строителните работи, казва пред медиите арх. Прокопиев.

Повод за реакцията му са обвиненията на кмета Иван Тотев, че той не е изпълнил задълженията си за авторски надзор и не се е появявал въобще на езерото.

 

Споделете ни във:

3 thoughts on “Знаели за бъдещи проблеми с Пеещите фонтани от февруари

  1. Уважаеми пишещи статиите, обръщайте внимание на точните факти и детайлите. Написали сте следното:
    „Инж. Петров и инж. Дойков са направили проверка на изпълнението на хидроизолацията по дъното и стените на езерото на 25 февруари, а на 13 излизат с писмено становище,…“
    13 кой месец ? – март, април, май или имате в предвид февруари след като сте го пропуснали, защото само в този случай може да се пропусне указването на месеца.

  2. Цецо да си взимаш протежето Прокопиев и да върнете откраднатите пари за проекта. Не си напълнихте гушите . Само лапате и осирате поръчките в града . Вън от Пловдив селски пръчкиии.

  3. идва времето, когато ще се наложи строителите да викат архитекта на строежа. Въпросът е: след всички внасяни доклади до медиите и кмета, проектантите подписали ли са акта за приемане на обекта? Ако са го подписали – вече е малко късно за оправдания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.