Залп за Независимостта

Градът

Само десни поднесоха венци за 22 септември на площад Независимост

Тържествен троен залп оглуши центъра на Пловдив по повод 106-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България точно по обяд днес. Воините от комитет Родолюбие завършиха официалната част от честванията на празника, които ще вървят през целия ден. Тържественият граждански ритуал в 12 часа пред колоната на Независима България на едноименния площад обаче за сетен път даде знак за разединение. Тъй като венци на монумента поднесоха единствено дясно мислещи граждани и политици. Там бяха няколко заместник кмета, районни такива, кандидати за народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Десните, но нито един ляв политик.  

Официално слово за празника произнесе зам.-кметът Стефан Стоянов. Той припомни, че преди 106 години целият български народ постига една изключителна политическа и икономическа победа за страната ни и припомни историята около знаковата дата. 30 години след Освобождението си България заема мястото на равноправен член на западния свят, а българските граждани могат да поемат изцяло в ръцете си развитието на държавата. Нашите политици показват една завидна зрялост и дипломатически умения. Подготвят внимателно акта на Независимостта, умело успяват да намерят съюзник в лицето на Франц Йосиф и Австро- Унгарската империя, които по това време се готвят окончателно да анексират Босна и Херциговена от Османската империя и негласно подкрепят българската независимост. Слабостта на Турция и превратът на Младотурците е сигнал за Фердинанд и Малинов да действат бързо. В началото на септември българските власти превземат източните железници и веднага след връщането си от Виена Фердинанд обявява във Велико Търново Независимостта на страната в присъствие на правителството и събралото се множество. Обявяването на Независимостта окончателно зачерква неправдите от Руско-турската война и Берлинския договор, като премахва ограничения суверенитет на Княжеството и го превръща в независимо Царство България. Освен огромните политически позитиви за страната Независимостта има и сериозно икономическо измерение. Държавата става равноправен партньор в международни договори, формира собствена митническа и данъчна политика, което дава възможност да се събират сериозни средства за инвестиции. Младата българска държава показва на света, че може да води последователна политика и да защитава националните интереси. Идеалите за свобода и независимост дават силен тласък за развитието на България. Страната ни остава свободна едва 36 години, но през това време се превръща в една от най-бързоразвиващите се държави в Европа и света. Макар и принизяван и избутван от историята по време на комунистическата диктатура, 22 септември е една изключително важна дата за самочувствието и самосъзнанието на всички българи. Падането на режима ни даде възможност от 98-ма година насам да отбелязваме 22 септември като национален празник, да си спомняме с гордост, че България, дори като млада държава, е била в състояние да извоюва своите интереси пред великите сили. Съединението и Независимостта са двете най-ярки дати в новата българска история, които ние сами изстрадахме и защитихме пред света и които ни карат да се гордеем и днес, каза  Стефан Стоянов. След него на сцената излязоха музикантите от духов оркестър Пловдив, които изсвириха химна на страната.

Празникът продължава и вечерта, когато за общ концерт на Античния се събират фолклорните ансамбли Филип Кутев и Тракия. По време на спектакъла с огнено шоу ще бъде изписан слогънът от печелившата кампания за Европейска столица на културата ЗАЕДНО, както се казва и самото представление.  
 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.