Свръхмодерно отделение за диализно лечение и токсикология в УМБАЛ след 40 години чакане

Градът

Министър Андреева към ръководството на болницата: Вие сте хора с поглед в бъдещето, продължавайте да работите все така

Широки усмивки в дни на тежка криза в системата на здравеопазването обнадеждиха и медицинските специалисти и пациентите в База 1 и База 2 на УМБАЛ „Св. Георги”. Здравният министър Таня Андреева откри там общо 5 напълно обновени, а и новосъздадени структури в най-голямата болница у нас. Дългата церемония стартира от Отделението по диализно лечение, токсикология и Отделението по професионални заболявания, където бе срязана и лентата за всички нови придобивки. Това се случва в трудно време. И е знак, че когато има единомислие, нещата се получават, каза в началото на церемонията изпълнителният директор на Университетска болница проф. Карен Джамбазов. Благодаря на ръководството на УМБАЛ- то е съставено от хора с виждане в бъдещето. Тук се прави медицина на високо европейско ниво. Отделението по диализа посреща пациентите в съвсем различни условияРадвам се, че за 1 година успях да се запозная с такива хора. Скоро няма да бъда министър. Тръгвам си с мисълта, че можеше да бъде направено и повече, но нито един ден не е бил нулев. Продължавайте да работите все така, обърна се към ръководството на болницата министър Андреева. Този акт днес е достоен да уважение в дни на безпрецедентно недофинансиране на системата. Пожелавам на всички да спре процеса на емиграция на специалисти, каза д-р Георги Кръстев, председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз, преди да връчи букет на министър Андреева.

Министър Андреева в токсикологията След официалните речи дойде ред и на голямата обиколка из напълно обновените структури на УМБАЛ. Тя започна от Отделението за диализно лечение и токсикологията. Дълго не повярвахме на очите си как се преобрази нашето отделение. Бяхме свикнали с ужасяващите условия и сегашната визия, оборудване и възможности направо ни се струват нереални, коментираха от екипа на клиниката. Тази година тя навършва 40 години. Приемаме това като най-хубавия подарък за юбилея. Всички мечтаехме за нещо подобно и ето, че мечтите ни вече са реалност, коментира шефката на диализното отделение пред министър Андреева. Думите й бяха потвърдени и от самите пациенти, които вече ползват новото оборудване в напълно реновираните помещения. За мечта с давност 20 години говориха и от екипа на токсикологията. Там дори цветовете са подбрани специално. Съветвахме се с дамската част на звеното ни и със самите пациенти. Оказа се, че тази гама на зеленото е най- успокояващият цвят за хората, които посягат на себе си с опасни вещества, отбелязаха от токсикологията. Министър Таня Новите коридори в токсикологията Андреева посети и обновеното звено по стволовоклетъчна трансплантация към Клиниката по клинична хематология, също в База 1 на УМБАЛ „Св. Георги”. Трите клиники бяха пребазирани и обновени с капиталова субсидия от Министерството на здравеопазването в размер на 1 млн. лева и с 400 хил. лева собствени средства на Университетска. Обиколката продължи в База 2 на Пещерско шосе, където гостите от министерството бяха запознати детайлно с новите Високотехнологичен център по образна диагностика на онкологични заболявания и Високотехнологичен център за трансфер на знания и здравни технологии, които функционират от пролетта.

Клиниките

В отделението през последното тримесечие са извършени общо 3120 диализни процедури. В момента постоянните пациенти са 70 души на хемодиализа и 18 на перитонеална диализа. В момента диализното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ разполага с 3 зали за провеждане на лечение – зала за хемодиализа с 15 поста, зала за хемодиализа на носители на Хепатит С и В, с 4 поста, и зала за спешна хемодиализа с 2 поста. Във всяко от помещенията, които са част от лечебния процес, са поставени антибактериални настилки и бактерицидни лампи. Към всеки от диализните постове има нови диализна маса и индивидуален телевизор със слушалки.

След пребазирането и реновирането Клиниката по токсикология вече е разположена на два етажа. Като единствената от 5-те токсикологични клиники в страната, която има собствен интензивен сектор, тя вече разполага и със специално обособено и оборудвано помещение за интензивни грижи с 3 поста, които при необходимост могат да се увеличат на 5. Звеното има 12 легла, разположени по 2 във всяка болнична стая, както и по една манипулационна на всеки етаж, 2 лекарски кабинета, административен сектор, сестринска стая, токсикологичен кабинет за консултации, 2 помещения за провеждане на теоретични занятия със студенти.

Секторът по стволовоклетъчна трансплантация към Клиниката по хематология на УМБАЛ „Свети Георги“ получи разрешение от Министерството на здравеопазването за старта на дейността си на 26 юни 2014 г. Изпълнителната агенция по трансплантации преди това одобри новосъздадения сектор като напълно отговарящ на медицинските стандарти за този вид дейност. Новото звено разполага с 4 специални бокса, в които са спазени изискванията за висока стерилност и противоналягане и с наличната апаратура за извличане, съхраняване и трансплантация на хемопоетични – кръвотворни, стволови клетки. Той е изграден със средства на болницата, като част от оборудването е осигурено от дарения на пациенти и фармацевтични фирми. Сред дарената апаратура е агрегат, който при прекъсване на ел. захранване може да осигури работата на фризерите, в които ще се съхраняват стволовите клетки.

Секторът ще бъде третият в страната и първият извънстоличен, който ще помогне на нуждаещите се от трансплантации на стволови клетки.

Екипът на Отделението по диализно лечение благодари за подаръка за 40-годишнината на клиниката Министър Андреева и проф. Джамбазов нямаше как да скрият усмивките си в днешната церемония

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.