ГрадътКултураНовини

Сладостта от безгрижието показва Янко Ненов в ГХГ

Янко Ненов ще радва публиката с „Dolce Far Niente или Сладостта от безгрижието“ в Градската галерия

В най-празничния месец от годината известният художник Янко Ненов предлага на публиката изложба с новите си произведения, която многозначително е озаглавил „Dolce Far Niente или Сладостта от безгрижието“.

Откриването е на 29 ноември от 18:00 часа на първия етаж в Залите за временни експозиции, ул. „Княз Александър I“ №15.

Със завладяващо майсторство и ювелирна техника художникът разказва приказни сюжети в своята изложба рисунки. Чрез сложни фигурални композиции, пъстри багри и контрасти картините пресъздават прекрасните дни от живота, безгрижието и лекотата в общуването на героите, музиката, играта и летенето в пространството. Тези истории ни пренасят в друг свят, в друго измерение, където радостта от живеенето е начин на съществуване и където често ни се иска да бъдем и самите ние. Работите представляват цветни рисунки, като авторът е използвал преге, японски акварелни бои и моливи. Картините са върху ръчна хартия Fabriano Artistico.

„Сладостта от безгрижието“ ще продължи до последния ден от 2023 година.

***

Янко Ненов е роден на 13 юли 1950 г. в Княжево.

През 1980 г. завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Графика“ в класа на проф. Иван Маринов.

Първата му самостоятелна изложба е открита през 1986 г. в София, на която представя миниатюри върху чемширово дърво. Автор е на десетки самостоятелни изложби в България и чужбина в областта на скулптурата, живописта, графиката, рисунката, колажа, миниатюрата. Материалите, които използва, са разнообразни – дърво, метал, камък, стъкло, керамика, бои, хартия. Художникът участва и в множество изложби, пленери и симпозиуми в България, Европа, Азия и Америка.

През 2001 и 2007 г. посещава Япония и рисува стенописи в хотел в град Хамамацу. При второто си посещение изработва и скулптури. В Културния център на Хамамацу представя Изложба живопис върху коприна.

Носител е на редица престижни награди, като още в началото на своята творческа кариера през 1987 и 1989 г. получава Почетния диплом за миниатюра на Галерия „Дел Белло“ в Торонто, Канада. През 1991 и 2010 г. е отличен с Награда „Пловдив“ за принос в изобразителното изкуство. През 2019 г. Дружеството на пловдивските художници му връчва награда за графика. През 2020 г. получава наградата за графика от Национална изложба „Графика“, Стара Загора.

Янко Ненов е единственият български творец, участвал в световния проект „Портрет на света“, в който взимат участие 128 личности на нашето съвремие, допринесли с творбите си за развитието на изобразителното изкуство, литературата, музиката, философията, политиката. Сред великите имена са Сезар, Умберто Еко, Габриел Гарсиа Маркес, Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Дарио Фо, Харолд Пинтър, Евгений Евтушенко, Изабел Алиенде и други.

Живее и работи в Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина