Ще ремонтират фасадата на Етнографския музей

Градът

Тепърва предстои изготвянето на проект зa визията на сградата, пловдивчани притеснени 

След случилото се в Тютюневия град, пловдивчани се ослушват за всички промени в града, които касаят културно-историческото ни наследство. До нас достигна слухът, че се готви проект, който да върне облика на Етнографския музей във видът, в който е бил през 40-те и 50-те години на миналия век – сградата да бъде бяла.

По този повод се свързахме с директора на Регионалния етнографски музей – Пловдив, доц.  д-р Ангел Янков. Той заяви пред нас, че подобно твърдение е неистинно, тъй като изготвен проект все още няма. За да се изготви проект за ремонтиране фасадата на музея ще се свика широка комисия, която да вземе решение относно облика на сградата. В комисията ще участват редица специалисти, сред които архитекти, художници. Специализиран съвет ще предложи различни варианти за новия облик на сградата, а след това те ще бъдат разгледани от ДПК и едва тогава проектът ще стане факт. Това няма да се случи по-рано от лятото, обясни доц.  д-р Янков.

Няма как да знам какво решение ще вземат архитекти, специалисти и художници, заключи директорът на музея. Но не изключи възможността новата визия на Етнографския да е изцяло в бяло.

Споделете ни във:

4 коментара за “Ще ремонтират фасадата на Етнографския музей

  1. На калканната стена към ул. Стръмна, има две парчета автентична мазилка, показващи, че първоначалният ѝ цвят е бил същото това тъмно-сиво! Би трябвало в една разумна страна да се съобразят с това историческо доказателство.
    Да, флоралните мотиви са измислени и наистина след първата си реставрация сградата е била боядисана в бяло с други мотиви, но автентичният цвят е тъмно-сиво.

  2. А, ремонт? Я най-добре багерите да изринат всичко. Какви са тия стари съборетини. Стъкло и алумин трябва в този град, нали ще ставане европейска столица на култура.

  3. Специализиран съвет ще предложи различни варианти за новия облик на сградата, а след това те ще бъдат разгледани от ДПК и едва тогава проектът ще стане факт…Но не изключи възможността новата визия на Етнографския да е изцяло в бяло. AMI KONKURS NJAMA LI DA IMA? KAKVI SA TEZI VARIANTI ZA NOVIJA OBLIK, “NOVA VIZIJA” – TA NJAMA LI ARHIVNI SNIMKI, ILI NJAKOI SHTE OTKRIVAT AMERIKA sega??????

  4. Защо да е бяла? Откъде накъде? За да се ремонтира по-често ли? За да личи по-добре мръсотията ли? Тия от музея по-добре да си оправят работното време и да премахнат обедните почивки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.