Градът

Седмото тепе остана само с две посоки

Посоките юг и запад са изчезнали от чешмичката на Джумаята

Както всички знаем, градинката до Джумаята се води като седмото пловдивско тепе. Чешмичката е основен сборен пункт на приятелски срещи, както и средство за прохлада на много минувачи през горещите сезони. Чудно, но от няколко дена се забелязва едно странно явление – липсата на две от латинските букви, обозначаващи посоките. Чешмата е оградена от павета, които описват компас, а не един посетител на града или пък кореняк се е любувал на полираните в сребърно E, N, W, S. Сега са останали само две – изток и север.

Каква е причината за премахването на останалите две посоки, не се знае. Може да е вандалска проява или смяна с нови, но по спомени, последния път когато минавахме от там, те си бяха в идеална форма.

Ако погледнем по-метафорично на нещата, бихме казали, че това е едно осакатяване на духовните ни граници. Затваряне на пътя на мирогледа, изграждане на невидима стена между нас и останалата част от света. Но това е само метафора. Всеки може да приема случката както пожелае за добре, пречупена през неговата собствена призма.

Така или иначе, се надяваме скоро проблемът да бъде решен и градината отново да възвърне пълноценната си визия. Не за друго, а защото не подобава на град, красив като нашия, с многовековна история и бъдещи очаквания, да бъде къртен всекидневно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина