ГрадътИзпод тепетоНовини

Протест „Нито една повече“ ще се проведе в Пловдив

Протест срещу насилието над жени и половобазираното насилие под надслов „Нито една повече“ ще се проведе на 25 ноември 2023г. от 16 часа до 17 часа пред Съдебната палата в гр. Пловдив. Датата не е случайна – тя е избрана официално през декември 1999г. от Съвета на ООН и на нея отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието над жени.

Протестът е организиран от активисти от гр. Пловдив и от неформалния колектив „Феминистки мобилизации“. Той ще бъде вторият протест във връзка с насилието над жени след този от 31 юли тази година, когато хиляди пловдивчани излязоха на същото място, за да подкрепят Дебора от Стара Загора и да поискат законодателни промени. Предвиден е един час, в който протестиращите ще изкажат исканията си и ще споделят желанията си за по-строги и систематични мерки срещу насилието, базирано на пола и половата идентичност. Желаещите да се включат могат да се организират в събитие в социалните мрежи #„Нито една повече“.

По неофициална статистика поне 20 жени са изгубили живота си вследствие на домашно или полово базирано насилие от началото на 2023 г., а хиляди други са подложени на тормоз, насилие, преследвания и унижения от своите насилници ежедневно. Тази грозна статистика е и основната причина за протеста, който ще се проведе и в други областни градове (София, Варна, Велико Търново).

Сред исканите мерки са и полагането на целенасочени усилия срещу ежедневно нарастващото институционално насилие и хомофобски и трансфобски атаки над ЛГБТИ+ хора; преразглеждането на сериозните пропуски в законодателството спрямо осигуряването на човешките права и достоен живот на транс и интерсекс хората в България, както и предприемането на мерки, които да защитят телесната автономност на подрастващите деца и млади хора. От „Феминистки мобилизации“ отбелязват, че приетите по-рано тази година промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и Наказателния кодекс (НК) изключват правото на ЛГБТИ+ хората да търсят защита от домашно и полово базирано насилие, а срокът от 60 /шестдесет/ дни, който се отнася до продължителността на отношенията между двама души в новоприетата дефиницията за “интимна връзка” в ЗЗДН, не удовлетворява по никакъв начин улесняването и незабавната защита на хората, които са в насилствена връзка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина