ГрадътЗабавлениеИзпод тепетоНовини

Празнична програма на Община Пловдив за Великден

11:00 ч. – 13:00 ч.  Площад „Стефан Стамболов“

Великденска творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив

За поредна година Община Пловдив и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив подаряват радостни Великденски забавления на децата от Пловдив. По време на празниците на 13 и 15 април (Велики четвъртък и Велика събота, когато се боядисват яйца), от 10.00 до 13.00 часа, на пл. „Стефан Стамболов“ е организирана „Великденска творческа работилница за деца“. Всички желаещи могат да украсят по свой дизайн великденски яйца, а талантливите възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще им помагат и насърчават. Осигурени са декоративни яйца, изработени от стиропор, екологични водоразтворими бои за декориране, четки и подкрепа от младите художници от училището. Осигурени са условия, така че по 15 деца едновременно ще могат да рисуват върху общо 200 великденски яйца, които след това да отнесат в своите домове.

Тревните площи пред Община Пловдив отново ще бъдат декорирани с големите красиво изрисувани яйца, подновени от децата на училището, които и тази година ще носят радост и настроение на пловдивчани.  

15 април 2023 г. (събота)

11:00 ч. – 13:00 ч.  Площад „Стефан Стамболов“

Великденска творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив

16 април 2023 г. (неделя)

17:00 ч.-18:00 ч. Площад „Стефан Стамболов“

Празничен концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл            

Николина Чакърдъкова e изпълнител, който преобрази представите за народна музика в България. Няма човек, който да не познава жената с шапка и панталон, която пее и танцува. Заедно с Неврокопски танцов ансамбъл, тя ще зарадва всички свои почитатели от Пловдив с мелодични песни, много музика и вихрени танци. Те ще потопят публиката в магията на народната музика, която ще стане свидетел на една „приказка” за приемствеността, за първите трепети, за любовта, за очакването, за мечтите, за порива да пееш и танцуваш.

От години Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл не са гостували в града под тепетата, затова специално за пловдивчани, Николина ще изпее някои от най – новите си песни, а Неврокопски танцов ансамбъл ще зарадва пловдивчани с нови хореографии. Няма да бъдат пропуснати и едни от най – обичаните и популярни песни на Николина Чакърдъкова. Ще има и много хора̀ с всички, които са дошли да я видят в неделния ден.

Със своята богата фолклорна програма Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл обещават един незабравим български празник на площада пред Община Пловдив с много музика, вихрени танци и обичани народни песни, които ще накарат всички да пеят и танцуват.

17 април 2023 г. (понеделник)

12:00 ч.-13:00 ч.  Площад „Стефан Стамболов“

Празничен концерт на Духов оркестър – Пловдив, диригент Николай Гешев

Духов оркестър – Пловдив с ръководител и диригент Николай Гешев е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града. Градският духов оркестър е емблематична формация за Пловдив в продължение на 40 години. Оркестърът е закрит през 2000 г. поради липса на средства за издръжка, но през 2007 г. са направени постъпки за възстановяването му и оттогава той отново радва пловдивчани с богатия си репертоар и прекрасно звучене. Духовият оркестър, както и Биг Бенд – Пловдив са двете формации, които традиционно участват във всички градски тържества.

18 април 2023г.  (вторник)

19.00ч.,  Храм „Св. Възнесение Господне“, 

(Униатска черква , ул. „Кръстьо Пастухов“ 22)

Великденски концерт през Светлата седмица с хор „Евмолпея“, диригент – д-р Алия Хансе, клавирен съпровод – Йорданка Иванова

Хор „Евмолпея“ при ЦПРЛ – ОДК – Пловдив е основан през 2006 г. и в неговия концертен състав участват момичета от 9 до 19 години от 23 пловдивски учебни заведения. Всяка година изнася около 15 сборни и самостоятелни концерта. Репертоарът им включва песни на 17 езика и е с широк спектър от български детски, фолклорни песни и обработки до хорови произведения, специални създадени за хора. Хор „Евмолпея“ е носител на званието „Посланик на добра воля“. Артистичната биография на хора включва 29 концертни турнета в 16 страни на Европа.

20 април 2023 г. (четвъртък)

18:00 ч – 19:00 ч. зала „Съединение“, Регионален исторически музей Пловдив

Празничен концерт на Ивайло Василев – флейта, Валентина Славова – сопрано и клавирен съпровод

Публиката ще се наслади на концерт с изключително разнообразна и интересна програма, в рамките на проектите „Световните български произведения“ и „Музика за всеки“, подкрепени от Национален фонд Култура.  В първата част под заглавието „Музика за всеки“ ще прозвучат световни образци за сопран, флейта и пиано, като Лео Делиб – „Славея“, Морис Равел – „Шехерезада“ и други.

Във втората част под заглавието „Световните български произведения“ ще прозвучат български шедьоври за флейта и пиано, заедно с произведения на европейски и световни композитори на XX век, а публиката ще се убеди в световното ниво на българската композиторска школа през XX век. Вход свободен! 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина