Пейката за 100-годишнината на Борис Христов жертва на атентати всеки ден

Градът

Хвърлят по скамейката яйца, домати, динени кори, обелки от банани. Всички в квартала се съмняват само в един атентатор

Слагат камера на Алеята на Атанас Хранов още утре

Паулина Александрова

Почитатели на пейката от квартала седят върху нея дори и в сегашния й ужасяващ видОскверняването на възпоменателната алея за 100-годишнината от рождението на Борис Христов бе основна тема на разговор сред жителите и търговците в района на Дома на културата. Авторската пейка на художника Атанас Хранов бе срамотно залята с кофа черна боя от неизвестен злосторник преди две вечери. А това предизвика възмущението на всички хора в квартала… с изключение на един. Наш екип бе на място днес по обяд, за да се увери, че посегателствата срещу красивата скамейка на Хранов са ежедневни. Преди заливането с черна боя е имало и друг подобен атентат, но с бежова такава. А всяка вечер, от една от терасите в близката кооперация към алеята и конкретно към пейката летят всякакви битови отпадъци.

Ясно се виждат следи от бежова боя и люспи от домати от последния атентатНе е нужно да си професионален следовател, за да се установи кой мърси всяка вечер зоната тук, при това съвсем умишлено и схематично. Не можем да кажем за боята, но за отпадъците сме сигурни. Всеки ден чистачките на Дома на културата ринат боклук тук. Каквото се сетите- яйца, домати, кисели млека, динени кори и обелки от банан, обясняват търговци от близкия магазин. Наш обектив се увери днес, че по дървено- чугунената творба на Атанас Хранов има люспи от домати. Тази сутрин събрахме половин кофа. Изхвърлени са по пейката снощи, но това се случва почти всяка вечер, разказаха възмутени чистачките от Дома на културата.

Посетитеелка на алеята проверява дали черната боя цапа преди да седнеПодозренията на хората там са насочени към една жена, живееща в кооперацията до Дома на културата.   Тя е върл противник на пейката още с раждането на идеята за възпоменателна алея. Държеше на своето, че скамейката ще стане повод за ексцесии, всякакви непристойни младежки прояви и сериозно ще застраши спокойствието на живущите в близост. Още на официалното откриване на 18 май въпросната революционерка се опита да саботира церемонията като изнесе на терасата си радио и усили музиката до край. От този ден насетне пейката е първото нещо, което се почиства сутрин. Всяка нощ върху нея се изливат какви ли не боклуци.  Два пъти е заливана с боя, първо бежова, но тъй като е с почти същия цвят като пейката, последвала черната. Според интервюираните никога досега на пейката не са се случвали някакви притеснителни противообществени прояви. Единствената жертва на подобни прояви е самата пейка.

Кооперацията, от която най-вероятно всяка вечер летят боклуци по скамейката на ХрановДа са ставали тук бели! Глупости. Хората много й се радват, родители водят децата си и им четат текстовете по паважа, казват жители на кооперацията. По време на нашето присъствие около алеята, на скамейката кротко приседнаха шестима души, един след друг или по двама. Това се случи въпреки почернения й вид. Мъж чете вестник, друг яде сладолед, пешеходка отпочиваше в жегата, служител на близката Райфайзен банк пушеше цигара, като чинно хвърли фаса си в пепелника до пейката. След нея младеж яде сандвич, а накрая възрастна жена изчакваше такси.

Вероятно някой иска пейката да се махне, за да не се нарушава спокойствието й. И създава боклук, за да се опита да заблуди другиго, подозират привържениците на алеята от квартала.  Там се пуска музика от 17 до 21 часа, но всички твърдят, че тя е много тиха и не би нарушила обществения ред. Има съседи, които си мислят, че мястото е тяхно и могат да се разпореждат както си пожелаят, коментират нашите събеседници. Това е толкова красив акт на признателност, но хората, владени от простотия не умеят да ценят изкуството. Ако пък някой  иска спокойствие тук- да си отиде на село или в някой по-краен и спокоен квартал. На Центъра и в близост до място, където се изнасят концерти е логично, че ще има шум и много хора. По същата логика трябва да се премахнат и пейките в градската градина, около университетите и въобще навсякъде, където има жилищни сгради, допълват възмутените. Те оценяват постъпката като кощунство, хулиганство, наглост, детинска постъпка, извършена от възрастен, но незрял човек.  

Хората от Дом на културата Борис Христов са меко казано ядосани и огорчени от това посегателство.   Срещнахме се с  една ръководителките Валерия Цекова, която също подозира въпросната жена за това деяние. Още с настаняването си в съседство тази дама е трябвало да предвиди, че ще има смущаващи спокойствието й обстоятелства. Тази постъпка е кощунство   към патрона ни- великият бас Борис Христов, с когото хората се гордеят и когото изключително много ценят. Обществото на Пловдив трябва да се обедини срещу деянията й, трябва да се организира дори подписка, за да се спре най-накрая. Непристойното й поведение дотук ни кара да смятаме, че тя е виновникът за тази вандалщина, каза Цекова.  

Шефката на Дома на културата Ива Гешева коментира тази постъпка като вандализъм и простотия. Имам своите подозрения за извършителя, но ще ги запазя за себе си. Взети са мерки за сигурност и от тук насетне всеки, дръзнал да посегне на пейката и пространството около нея, ще бъде пращан на органите на реда и прокуратурата. Охранителна камера, която да следи мястото ще бъде поставена още утре. Тя допълни и че пейката ще бъде почистена след 6 септември, тъй като фирмата, занимаваща се с тази дейност в момента не може да се заеме със случая.

От цялата работа излиза, че една пейка, един неодушевен предмет,   е сериозна заплаха за обществото и спокойствието на някои хора. Пловдив се бори за Европейска столица на културата винаги се намира по някой недоброжелател на красотата по улиците му. Въпреки, че повечето хора определят малката градинка до Дома на културата като чудесно място и красив паметник в чест на великия бас на България, все пак това е поредното осквернено произведение на изкуството.

Очаквайте интервю с художникът Атанас Хранов

 

 

Споделете ни във:

7 коментара за “Пейката за 100-годишнината на Борис Христов жертва на атентати всеки ден

  1. Моля?? Представете си, как се чувства някой на когото му пускат всеки ден по дпрозореца по 4 часа, идентична музика, която не може да спре . “Там се пуска музика от 17 до 21 часа, но всички твърдят, че тя е много тиха и не би нарушила обществения ред.” Какво безочие!

  2. Браво Иванов, по- нелеп коментар не бях чел!!! Градът ни може да се гордее с талибани като теб! Човек, нормален разбира се, би си стегнал багажа или заредил пищова!!! ГРАД НА ИДИОТИ

  3. Поздравления за атентатора. БЕз обществена подкрепа и обсъждане, без съобразяване със законите и уважение към гражданите се прави всичко в Пловдив, така се случи и това недоразумение. Отнета зелена площ, нелепо “почитане” на великия Б. Христов, постоянен шум под носа на живущите отгоре. Когато няма институции и законност това е начинът!

  4. Като не искат да сложат камера за 50 лева да я боядисват през ден точно за половин милион ще опашат целия град с камери или поне най-невралгичните му места по подобие на много градове в Европа и тогава милиционерите със шкембетата които никаква работа не вършат и без друго вместо да грухтят по улиците и вдигат кръвно в жегата ще стоят в една стая с монитори ще гледат по цял ден записи и на право ще ходят да събират сганта на готово по домовете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.