Лъвове купуват специална апаратура за очен скрининг

Градът

Лайънс клуб и Националният център за рехабилитация на слепи подписаха меморандум за сътрудничество

Лайънс клуб и Националният център за рехабилитация на слепи подписаха днес в Пловдив меморандум за сътрудничество. Именно помощта към незрящите е една от основните каузи, които Лайънс клубовете приемат при сърце. Основната идея на меморандума е да се даде нова основа на подпомагането на слепите. Предстои да се закупи медицинска апаратура, с която ще се прави безплатен очен скрининг  за деца над 3 години. Самото изследване ще бъде като игра за децата и ще се прави от разстояние, което няма да е травмиращо за малчуганите.

Профилактиката е изключителни важна за децата именно в по-ранно детска възраст, защото проблеми по принцип започват да се забелязват едва, когато детето започне да ходи на училище, където се сблъсква с четене и писане. До момента сумата, събрана за апаратурата е 9500 евро. Това не е първото такова събитие, организирано от пловдивските Лайънс клубове. Преди 7 години под наслов „Подари зрение“ са прегледани хиляди хора в града, а на когото е било необходимо са раздадени очила.

Събрани са пари за нова кухня в дом Олга Скобелева, която до края на месеца вече трябва да влезе в употреба за обитателите на социалното заведение.На 6 юни  предстои и национален турнир по крикет за деца с увреждания отново организиран от Лайънс, като надеждата на клуба е до година-две той да се превърне в  международен.

На 22 април пък ще се състои екохепънинг. Чрез работилнички децата ще се учат как да опазват природата, която ги заобикаля.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.