ГрадътКултураНовини

„Кристо за начинаещи“ в Пловдив

С групова изложба и акция в публична среда продължава проектът на Лъчезар Бояджиев “Кристо за начинаещи”, реализиран съвместно с фондация “Отворени изкуства” и галерия Sarieva в Пловдив

Проектът на Лъчезар Бояджиев “Кристо за начинаещи” продължава с груповата изложба “Жан-Клод на начинаещи” (или Power Girls in Public Spaces), която се открива на 9 септември между 17 и 20 ч. в artnewscafe.

Изложбата “Жан-Клод за начинаещи” ще продължи от 9 септември до 9 октомври и ще представи 13 художнички: Мария Налбантова, София Грънчарова, Искра Благоева, Наталия Тодорова – Ленц, Аксиния Пейчева, Боряна Росса, Селма Селман, Калина Димитрова, Десислава Терзиева, Мариела Гемишева, Ина Валентинова, Шейла Камерич, Ана Първачки.

На 11 септември, неделя, в 20:30 ч. на площад “Централен” в Пловдив, в близост до паметника на Гюро Михайлов, Лъчезар Бояджиев ще представи своя артистичен проект “Присъствие на отстъствието”.

Датата 11 септември е избрана не спучайно. Присъствие на отсъствието е метафора, която Кристо и Жан-Клод използват често и която носи още по-дълбик смисъл на фона на тяхното творчество, особено с проекта “Портите” (1979-2005) за Централния парк в Ню Йорк, САЩ.

След 9/11 (11 септември 2001г.) и атаката на Близнаците, Световния търговски център в Ню Йорк, светът се променя завинаги. Скоро след 9/11 кмет на Ню Йорк става Майкъл Блумбърг, бизнесмен и колекционер-приятел на Кристо и Жан-Клод. Едно от първите неща, които прави като кмет е да рестартира процеса по реализация на на проекта “Портите” за Централния парк в Ню Йорк.

Намерението му е да внуши нови хоризонти пред града; да “пре-хвърли” една ужасяваща сянка без да принизява смисъла ѝ. Но предявява логистични изисквания към артистите, в следствие на което Жан-Клод и Кристо за първи път се съгласяват да произведат и продават фланелки, картички, брошурки и др., приходите от които отиват в полза на т.нар. Central Park Conservancy (организацията, отговорна за поддръжката на парка). Те правят проекта през зимата, а не през лятото, при това без да се намесват в алеите на парка.

“Кристо и Жан-Клод адаптират проекта и така “сянката“ на “Портите” се разпростира над Ню Йорк и до ден днешен като един вид “паметник в действие”, което е тъкмо онова, към което се стремим и ние в проекта “Кристо за начинаещи”, казва Лъчезар Бояджиев.

“Кристо за начинаещи” е пилотен проект на Галерия Sarieva и фондация “Отворени изкуства” в програмата Sarieva Open Arts. Проектът се реализира с финансовото съдействие на “Едногодишен грант 2021 г.” на Национален фонд “Култура”.

Фейсбук събитие “Присъствие на отсъствието”
Фейсбук събитие “Жан-Клод на начинаещи”

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина