ГрадътКултураНовини

С „Танци на народите“ откриват първият ден от „Етно кухня на колела“

Вариации от балета „Дон Кихот“ и „Пахита“, казахски, памирски, руски, китайски, испански и други характерни етно танци ще гледат децата на Пловдив на откритата сцена в парк „Рибница“. „Етно кухня на колела“ ще ги зарадва с над 15 вида палачинки

В 16:00 ч. в събота в парк „Рибница“ се открива официално седмото издание на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“. Като съпътстващо събитие на панаира ще се проведе и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“. Проектите на Фондация „Заедно“ в Пловдив са посветени отново на най-малките и тази година посланието е „Мирен свят“.

Най-големите спектакли от фестивала ще бъдат представени на откритата сцена в парк „Рибница“, район „Северен“. На 10 и 11 септември – откритите площи в парка (до зала „Строител“) ще бъдат изцяло на разположение на посетителите и за забавление на деца, родители, баби и дядовци.

Посетителите могат да си носят сгъваеми столове или одеало за пикник, за да се насладят напълно на обстановката и да похапнат от вкусните домашно приготвени ястия на различните етно кухни. В съботния ден, етно щандовете ще предлагат над 15 вида блини – вид домашни палачинки, които са традиционна закуска за децата от рускоговорящите източноевропейски страни. Домакините от арменската общност ще приготвят кекс със сушени плодове и пурени банички. Арменските сладки на „АГИ“ също ще бъдат част от кулинарните изкушения. Неизменна част от лакомствата през лятото е и сладоледът, чиято доставка на място осигуряват от италианската общност в Пловдив.

За първа година „Етно кухня на колела“ ще предлага и балканска скара – сръбски, македонски и български топли ястия, приготвени на жар.

Всички пловдивчани и гостите на града могат да следят пълната програма за панаира и фестивала от официалните страници във фейсбук на Фондация „Заедно“ и Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“.

Фестивалът ще открият красивите момичета от Балетен Танцов Център „Грация“, които пристигат специално от Казанлък. Те ще представят с много пищни костюми своя спектакъл „Танци на народите“ в няколко части. Децата и техните семейства ще може да гледат вариации на балета „Дон Кихот“ и „Пахита“, както и колоритни етно танци, подготвени изключително професионално от хореографите Алла Ангелова и Юлиана Ангелова.

В съботния ден ще е и детският театър „Лече Буболече“ на театър „Хамелеон“, по приказката на Георги Авгарски. Драматизацията е на Петър Пашов, режисьор е Жени Пашова. Музикалното оформление е по музика на Вивалди от „Годишните времена“, а действието се развива в гората. Спектакълът е за деца от 3 до 7 години, но актьорите го поднасят с хумор и лекота, което го прави интересен за цялото семейство.

Екипът на фондацията продължава традицията да помага и да дава сцена на деца-таланти от града и региона, които ще представят различни изкуства. Концертът на сцената ще е с участието на „Магия мини“ от Арт войс център, Пламен Койчев – барабани и Момчил Кехайов – китара. Всички малчугани, които обичат да рисуват, ще могат да се включат в пленер на открито „Мирен свят“ (на 10 септември, от 16:00 до 19:00 ч.), който ще водят отново преподаватели и възпитаници от Националната Художествена гимназия „Цанко Лавренов“. В същите часове ще има и Арт работилница на ОАБС „Парекордзаган“, която ще запознае децата с традиционни арменски занаяти. Малките таланти от арменската общност ще изнесат и свой самостоятелен танцов спектакъл.

Големите награди за децата са от Chipolino. Те ще бъдат раздавани на специална томбола, която ще се тегли по време и в края на панаирните дни.

Проектът на Фондация „Заедно“ е част от Културния календар на Пловдив и се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Панаирът на Кулинарното изкуство „Етно кухня на колела (за деца“), в рамките на който се провежда и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ се реализират по Програма „Фестивали и значими събития“ на Отдел „Култура, археология и културно наследство“.

 

ПРОГРАМА

СЪБОТА: 10.09.22 г. , Парк „Рибница“, 15.30 – 19.30 ч.

16:00 ч. ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

ПАНАИР НА КУЛИНАРНОТО ИЗКУСТВО „ЕТНО КУХНЯ НА КОЛЕЛА“(за деца)

Представяне на арменска, руска, италианска и балканска традиционна кухня

16:15 – 17:10 ч. – ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ „ТАНЦИ НА НАРОДИТЕ“ БАЛЕТЕН ТАНЦОВ ЦЕНТЪР „ГРАЦИЯ“ I, II и III част

16:00 – 18:30 ч. ДЕТСКИЯ ПЛЕНЕР „МИРЕН СВЯТ“

16:00 – 18:30 ч. АРТ РАБОТИЛНИЦАТА НА АРМЕНСКАТА ОБЩНОСТ

17:10 ч. ТЕАТРАЛЕН СПЕКТАКЪЛ „ЛЕЧЕ БУБОЛЕЧЕ“ ТЕАТЪР „ХАМЕЛЕОН“

18:10 ч. КОНЦЕРТ НА ДЕЦА ТАЛАНТИ С УЧАСТИЕТО НА „МАГИЯ МИНИ“ КЪМ АРТ ВОЙС ЦЕНТЪР, ПЛАМЕН КОЙЧЕВ – БАРАБАНИ, МОМЧИЛ КЕХАЙОВ – КИТАРА

18:40 ч. TАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ АРМЕНСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ С УЧАСТИЕТО НА ДЕЦА КЪМ ОАБС „ПАРЕКОРДЗАГАН“

19:00 – 19:30 ИЗЛОЖБА ОТ ПЛЕНЕРА, ТОМБОЛА И ЗАБАВНИ ИЗНЕНАДИ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина