ГрадътЖивотКултураНовини

Кои са пловдивските Ромео и Жулиета?

Кои са пловдивските Ромео и Жулиета? Отговор на този въпрос ще даде премиерата на новия документален филм на Петя Ангелова „Ромео и Жулиета под тепетата“ на 21 септември от 20.30ч. на Римския стадион.

Лентата проследява историята на две личности, които са пряко свързани със създаването на култура в България и по-конкретно в Пловдив. Едната е обичаният от поколения зрители актьор и един от доайените на Пловдивския театър „Николай Масалитинов” Симеон Алексиев. А другата е Ирен Алексиева – израснала в артистичната къща на Лолови, предците и Желязко Лолов и съпругата му са основатели на първия професионален театър в България-Драматичен театър Пловдив, където тя от 40 г. е асистент режисьор.

Петя Ангелова е режисьор и сценарист на документалния филм. Зад камерата е операторът Антон Марчев. Монтажът е на Емил Иванов, а музиката- на Michael Lamb.

Актьорът Симеон Алексиев и голямата (последната) му любов  Ирен Алексиева –асистент режисьор,  разказват, смеят се през сълзи и се забавляват, изненадвани от колеги и приятели в техния дом – Драматичен театър Пловдив. История за Ромео и Жулиета под тепетата, пропуснали трагедията и  достигнали заедно до своите 70 и 60 години.            

Това което свързва Симо и Ирен е тяхната голяма любов към театъра и любовта им един към друг.

Филмът проследява  историята им  заедно и по отделно,  като включа сцени, допълващи се във филмовото време с разказите на техни приятели и колеги :

Петър Стоянов – Президент на България /1997 – 2002/ , Диана Добрева – актриса и театрален режисьор, Христо Мутафчиев –  актьор, Председател  на Съюза на артистите в България. Кръстьо Кръстев – министър на културата, Мариус Куркински – актьор и ржисьор, Красимир Ранков – актьор и режисьор, Константин Еленков -актьор, Ивайло Христов -актьор,Тодор Дърлянов – актьор, Маргита Гошева -актриса, Петър Батаклиев – български и канадски актьор и режисьор

Филмът ще проследи пътя на вярата и любовта един към  друг и общата любов към театъра през времето, чрез емоционалната памет на двама човека и техни близки очевидци. Ще се представят  истории,несподеляни в общественото пространство.

Последните три  филма на режисьора Петя Ангелова:

 „Вино от глухарчета” (2017)  29 мин., режисьор, сценарист и продуцент  Оператор: Стоян Ангелов /  Музика: Michael Lamb    

Гласът на сърцето” (2020) 39 мин. , режисьор, сценарист и продуцент  Оператор: Борислав Василев / Музика: Диана Дафова, Борислав Згуровски;                                                                                  

 “Маестро Мичо Димитров – полет на сетивата“  (2023) 27 мин., режисьор и сценарист / Оператор:  Борислав Василев

НАГАРДИ

North Beach American Film Festival, USA, Първа наградата за най–добър експериментален филм за „​Вино от глухарчета“  вдъхновен от едноименната книга на Рей Бредбъри.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина