ГрадътИзпод тепетоНовини

Eврейската общност в Пловдив отбелязва шестия ден на Ханука

Гост им бе заместник-кметът Пламен Панов

В шестия ден на празника Ханука, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов бе гост на еврейската общност в синагогата в Пловдив. Той имаше честта да запали една от свещите на свещника ханукия и да поздрави присъстващите за празника на светлината, като им пожела да са здрави и щастливи, светлина да огрява домовете им и да закриля семействата им.

Ханука е един от най-важните еврейски празници. Той се отбелязва на 25 ден от месец „кислев“ по еврейския календар. Празникът е посветен на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 столетия. Тогава малка група евреи се разбунтува срещу най-силната за онова време армия, завладяла целия Изток. Бунтовниците начело с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма.

След победата на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е повторно осветен. Оказва се, че поробителите са откраднали традиционния свещник „менора“, а от ритуалното масло е останало само за един ден. Но се случва чудо и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се смята за празник на светлините и всяка вечер се пали по една нова свещ, която се добавя към запалената вчера, докато станат общо осем.

Свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Този свещник се нарича „ханукия“.

Ханука е семеен празник, особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни. Приготвят се ястия с растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в храма.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Население половин милион души в Пловдив ,ала вие ни занимавате със празник празнуван от 5-6 души.(толкова са на снимката) Дори Свидетелите на Яхова са повече в града на Седемте тепета. Някой да ни обясни какво им е по-специалното на тези няколко гърбави носове?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина