ГрадътНовиниТемида

„ЕДНО“ спечели дело срещу Национален фонд „Култура“

Фондация за култура и изкуства „ЕДНО“ спечели дело срещу Национален фонд „Култура“, съобщава БНР Хоризонт. Причината за заведеното дело е недопуснат за финансиране проект на фондацията. По казуса се е произнесъл първо административният съд в Пловдив, а след това и Върховният административен съд. Двата съдебни състава са решили, че действията на НФК са били незаконосъобразни.

„Техническата комисия в НФК, която е независима и никой не може да оспорва нейните решения, на практика може да връща всеки при тези конкурси, защото е без шапка, или защото е с шапка“, обясни пред БНР Асен Асенов, директор на Фондация за култура и изкуства „ЕДНО“ и нарече съдебното решение „важно и символично заради всичко, което се случва в последните години в този фонд“.

„Не става дума за частен казус, а за това как се управляват публичните средства в областта на културата.“

Адвокат Ева Радева поясни, че НФК в лицето на неговите юристи, е застъпвал становището, че решенията на УС на фонда не подлежат на оспорване по административен ред, че „са недосегаеми“.

ВАС отсъди категорично, че актовете на НФК са административни актове, които подлежат на оспорване и това е голямата победа, подчерта адвокат Радева в предаването „Преди всички“.

„Сега предстои решението да се изпълни и НФК трябва да се произнесе по проектното искане“, уточни тя.

Става дума за лична атака и лично отмъщение, смята Асен Асенов за отхвърлянето на неговия проект. По думите му „големият въпрос е дали може някой, независимо как се казва и на каква позиция е, да прави неща извън закона.“

НФК може да изпусне 80 милиона евро по националния план за възстановяване, защото вече трето поредно правителство не започва реформи, предупреди още Асенов.

„Фондът не само разпределя парите по много лош начин, а не се е подготвил, за да получи това жизненоважно финансиране на сектора“, изтъкна той и допълни, че Национален фонд „Култура“ доубива културните организации след пандемията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

 1. ASAN ASANOV, „Sofia Design Week“ / „Spfia Architecture Week“ etc. и др. дето се издъни от некадърност в София та се преименува на „платформа“ и софиянските лелки с ресурсите заедно с други кадърници решиха да си парашутират синчетата ф Румелията дето по-лесно да цицат от Будалите.

  И „столица“ ЕСК2019 даже им спретнаха – оти у Софията Акулите зле хапят…

  Споко, НФ КУЛТУРА естествено има последна дума по изг7зиците на АСАН, даже нинистърът не може да надцака; а че Съдилищата нямат компетентност ПО СЪЩЕСТВО върху арт/художествените достоинства, качества и резултати от „продуцията“ на ЕДНО ЕДИНСТВЕНО не може да се оспорва

  1. СЪДЕБНА ГРЕШКА.

   Съдилищата нямат компетентност за оценки по ИЗКУСТВАТА.

   НФ КУЛТУРА ИМА ВЪРХОВЕНСТВО, което не може да се отмени административно.

   (ЧЕРНОТО НЕ Е ТЪМНО БЯЛО)

   Асанов паразитира в Града покрай АрхеоКулТуриста Панов докато не ги изритаме да вървят към други пасища

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина