Градът

Археолозите доказаха: Нямало е средновековна кула на Небет тепе

Атакуваният от гражданското общество и специалистите проект на арх. Фърков щеше да е огромна грешка, ако се бе стигнало до реализирането му 

Костадин Кисьов: Предлагаме с минимално средства да разкрием всички крепостни стени и градежи до основен камък

Археологията на Небет тепе да бъде разкрита напълно, възстановена и експонирана подобаващо е предложил на кмета директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. На финала на годината и много интензивния археологически сезон той и колегите му, които работиха върху най-знаковите обекти под тепетата- Голямата базилика, Небет тепе, Акведукта на Коматевско шосе, разказаха в детайли за свършеното си в последните 12 месеца и за онова, което предстои през 2017г.

Небет тепе ще е приоритет на Археологическия музей, тъй като при разкопките на върха на Трихълмието през лятото специалистите са попаднали на важни открития и исторически сведения. Като информацията, че средновековна кула там не е имало, каквато предвиждаше да се вдига категорично отхвърления проект на арх. Фърков. Това само доказа, че ако се бе пристъпило към реализиране на супер спорната идея на Фърков, Пловдив щеше да направи гигантска грешка и да поругае историята си.

Няма никакви данни за 14 метрова кула на Небет тепе, тъй като при разкопките тази година не открихме нито основи на такъв градеж, нито каквито и да било данни за съществуването му. Показа го сондажът до водохранилището, отбеляза Кисьов. Археолозите са открили нови елементи от крепостната стена от римския период, 6 гроба от некропол от 14в. и изключително стар кирпичен градеж с богата украса от I- II в. преди Христа. Предполага се, че това е била представителна сграда от този ранен период.

Кисьов уточни, че при разкопките от 70-те години, много от автентичните градежи и алеи са били затрупани, но могат да бъдат изкарани за света. От музея са предложили на кмета Тотев чрез разкопки да бъдат разкрити всички крепостни стени и вътрешни такива. Предлагаме да се стигне до основна скала. Така ще покажем крепостни стени с височина от 5-6 метра, както и всички стари автентични пътеки, водили до мястото. С минимални средства ще разкрием всичко, каза Костадин Кисьов, с което даде ясно да се разбере, че нови градежи и бутафории на Небет тепе са ненужни, но и недопустими. Той допълни, че разкритото трябва да бъде експонирано без свободен достъп, както е сега. Кисьов отбеляза, че са нужни подобен тип мерки, тъй като в момента сакралното за Пловдив място е превърнато от многото посетители в кошче за отпадъци и нужник.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ако там не е имало кула значи това не е стратегически важно място от градската крепост. Обикновенно кули има по ъглите на укрепленията, на особенно важни места, като портите, или на слаби места. Но ако някой си мисли че в пловдивската, както която и да е друга крепост е нямало кули, то значи е или невежа или пълен глупак, а фиксирането в „несъществуващата“ кула е глупост, целяща неисторически цели.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина