Това е историята на една пътека, която пази човешки животи или как някой трябва да умре, за да се случат нещата

Гласове

Правят легнал полицай на зебрата, където загина жена на бул. „Шести септември“

Инициативна група от квартала се съгласи средствата, заделени за повдигната пешеходна пътека до ОУ “Д-р Петър Берон“, да бъдат пренасочени, след безуспешна 4-годишна борба това да стане пред училището

От 15 септември по булеварда край училището максимално разрешената скорост ще е 30 км/ч, увериха от районното кметство

Таня Грозданова

Акцията през 2013-таПешеходната пътека на бул. „Шести септември“ до заведението Вижън, където в навечерието на Великден загина жена, пометена от шофьор гимназист, ще бъде повдигната. Това обяви зам.-кметът по транспорт на Пловдив Златин Велев преди дни. „Има предложение за такава, което е разгледано и вече е изработен проект,“ разказа той. 

Под тепето разбра, че „легналият полицай“ на шосето до бившето кино Фламинго ще се случи благодарение на инициативна група родители, чиито деца са учили и учат в близкото Основно училище „Д-р Петър Берон“. През 2013-та година те събраха подписка от над 250 семейства в квартала в подкрепа на няколкогодишно искане на директора на училището за повдигната пешеходна пътека до самото школо. На първи юни същата година, вместо да празнуват Деня на детето, деца и родители проведоха акция под мотото „STOP! ЗАПАЗИ ЖИВОТ”. В продължение на един час, в рамките на зелената светлина на светофара за пешеходци на бул. „Шести септември”, пред училището те опъваха пред спрелите автомобили транспаранти с мотото на акцията. По това време инцидентите на тази пешеходна пътека, въпреки светлинната регулация, бяха доста чести. Напрежението ескалира когато при тежката катастрофа на 26 април 2013-а третокласникът Християн бе отнесен пред очите на съучениците си от лек автомобил „Хонда”, управляван от 18-годишен водач преминал на червено. Момчето бе 8 месеца в гипсово корито, а съучениците му събираха пари за лечението с благотворителни инициативи.

Подписката на хората от квартала От този ден в рамките на близо 4 години родителите водеха дългогодишна кореспонденция с Община Пловдив за допълнителното обезопасяване на пешеходната пътека. Преди две години там бе поставен допълнителен светофар в средната алея и с това администрацията приключи ангажиментите си. „Няколко пъти настоявахме пред районната и местната администрация да бъдат направени „легнали полицаи“ на това място, но отговорът който получавахме е, че това е невъзможно на булевард. Оказа се, че няма законова пречка да бъде изградена повдигната пешеходна пътека”, разказват от инициативния комитет.

Упорито, три години подред, представител на родителите посещаваше обществените обсъждания за градския бюджет с това предложение. Всеки път отговорите бяха отрицателни под различен претекст. Последният от  началото на 2017-а гласеше „Трябва да входирате конкретен проект с разчет и конкретно място.“ Родителите получили помощ от общинската съветничка Нина Гьошева от ПФ и проектът им бе гласуван заедно с бюджета на Пловдив за настоящата година.

В крайна сметка нещата отново стигнаха до поговорката „Царят дава, пъдарят не дава“. Месеци наред не се изпълняваше решението на Общински съвет за построяването на повдигната пешеходна пътека. Потърсихме причината за това. След доклад до кмета на шефа на ОКТ инж. Борислав Кръстев, че проектът не може да бъде изпълнен, по думите му заради отказ от КАТ – Пловдив да го одобри. Не стана ясно какви са мотивите на експерта от Пътна полиция.

По инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов родителите от квартала се срещнаха с ресорния зам.- кмет Златин Велев и с директора на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. На срещата през юни стана ясно, че за да не бъдат загубени гласуваните 8 000 лева инж. Кръстев предлага те да се пренасочат към зебрата пред Вижъна.

Той се аргументира с факта, че след допълнителната секция на светофара пред училището не е имало тежки катастрофи. Освен това бе представен проект на районната администрация на „Централен“ за реконструкция на северния тротоар на бул.“Шести септември“ в участъка от ул.“Презвитер Козма“ до жп прелеза. Проектът предвижда да бъдат изградени места за успоредно паркиране и скоростта в отсечката да е максимум 30 км. Това вече било съгласувано с КАТ.  

Освен това от ОКТ се ангажираха да подновят маркировката пред училището, което и без това е тяхно задължение всяка година. Борислав Кръстев предложи преди светофара пред школото да бъде положена и шумяща настилка за допълнително изостряне на вниманието на водачите.

Тези аргументи, отказът на КАТ и възможността средствата чакани с години да бъдат загубени, наклонили везните, така че представителите на инициативния комитет от родители да даде съгласие за повдигане на пешеходната пътека пред Вижън.

Хората от квартала декларираха, че ще си търсят обещаното. 

Споделете ни във:

1 коментар за “Това е историята на една пътека, която пази човешки животи или как някой трябва да умре, за да се случат нещата

  1. Е, защо махнаме паважа, за да слагаме “шумни настилки”?
    Иначе сайтът, още от заглавието, демонстрира пълно непознаване на елементарни езикови правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.