Супер Марио по тротоарите на Пловдив

Гласове

Пешеходците като сървайвъри в пируети между плаващи плочки и падащи мазилки след снега

Стефка Георгиева

В началото на март стана коледно… По празниците може и да нямахме снежец, но пък му се порадвахме в навечерието на Първа пролет. И тъкмо някои от нас се зарадваха на снежната покривка, а други пък негодуваха от метеорологичните условия, изгря слънце. Заедно с неговите лъчи потекоха и реките по пловдивските улици, които на места надминават по пълноводие дори Марица. Пловдивчани – изваждайте надуваемите лодки – сега е моментът! Март е, слънчево е, с чудесни изгледи да поплуваме на Централния площад.

Сега сериозно. Кишата и локвите не са единствените капани по пловдивските улици. Освен невнимателните шофьори, които с удоволствие биха ви окъпали с кална вода, дебнат малки коварни заплахи из централните улици и тротоари, а именно плаващите плочки. Всъщност, пловдивският пешеходец е като Супер Марио или герой от Сървайвър. Цяло чудо е ако се достигне от точка А до точка Б със сухи обувки и чисти крачоли. И без сериозни травми, разбира се. Тези малки циментови пана, наредени край бордюрите, се движат повече от кубчета на тетрис. Какво се случва с тротоарите и нормално ли е да подскачаме по улиците като състезатели по фигурно пързаляне? Двоен аксел, троен тулуп, пируети – всичко необходимо, за да избегнем „плаващите пясъци под краката си“ и да се приберем вкъщи сухи до колкото можем.

Всъщност това движение на тротоарната настилка е мръсно, а и опасно не само през зимния сезон. Има десетки случаи на изкълчени глезени и други сериозни травми, дължащи се на нерешения проблем. Неприемливо е тротоарите по централни улици като Капитан Райчо, Отец Паисий или Иван Вазов да са в подобно окаяно състояние. А  опасност дебне и над главите ни, особено по Отец Паисий и Иван Вазов. По тях има и занемарени сгради, които заплашително оглеждат минаващите по тях хора. Клетият пешеходец освен да гледа в краката си трябва да се пази от падаща мазилка, стърчащи железа и парапети, оголени тухли.

Повече от чудесно е, че центърът ни е изцяло ремонтиран, но какво се случва с останалата част от града? Вярно е, че в днешно време физическата активност на хората е силно занижена, но нужно ли е да „тренираме“ по пътя към вкъщи, докато се опитваме да избегнем петата и седма плочки, след кръстовището, от ляво на голямото дърво, защото могат да се обърнат. А резултатите от това са два – качествено окалване или изкълчен глезен.

Нещо куца по ул. Капитан Райчо! Дано не е човек!

Споделете ни във:

2 thoughts on “Супер Марио по тротоарите на Пловдив

  1. Браво Стефи ! Много добра статия.Ние онзи ден се чудихме как да минем сухи през една огромна локва.

  2. Чакай сега, ще правим лифт между тепетата, ше има втори гребен канал, ше има нова градска градина за милиони със зелени лампи, ше има луди атракции, нови площади и…всички дружно ще идем в новия зоопарк…един голяям цирк сме си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.