Синдикатите искат старт на учебната година от 1 септември

Гласове

Базата на училищата не е пригодена за летни горещини

Професионалните сдружения одобряват разделянето на матурите след 7 и 12 клас в различни дати

Учителите предлагат класиранията за учебници да ставата през годината, за да не си прекъсват оптуските

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излезе с декларация по предложените от Министерство на образованието графици на ваканциите. Профсъюзите смятат, че новият график на удължено учебно време е неприемлив спрямо климатичните условия на България. „Удължаването до 6 юли е неудачно, защото училищата не са пригодени за високи температури 30 – 38о С,  характерни за началото на месец юли. В стая с 30 ученика става   трудно провеждането на учебни часове“, пише в документа.

Всеизвестен е фактът, че няма училища с климатици или системи за охлаждане. Синдикактът предлага по – добър вариант, а имено започването на учебната година от 1-ви септември, защото температурите са по приемливи за учебен процес.

Разделянето на ДЗИ и НВО е добър вариант, защото при провеждането им заедно се получава голямо натоварване на учители и директори за добрата им организация.

Организацията твърди, че въпреки новите закони и наредби, учебна 2016/2017 година е преминала стресово. Основно в четене и писане на много излишни документи, а учебният процес е останал на по-заден план. Целта на промените е новаторска и творческа образователна система, а като че ли се получава обратен процес, коментират от Подкрепа.

Синдикатът определя като неприемливо и прекъсването на отпуските на учителите, във връзка с получаването и класирането на учебниците за II-ри, VI-ТИ и VIII-ми клас. Това трябва да става през учебно време за предстоящи класирания и оценявания, гласи предложението им.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.